Grafikk: Alexia Barakou, Investigate Europe
Grafikk: Alexia Barakou, Investigate EuropeBilde 1 av 6
Den første saken i serien handler om hva som skjer med plastavfallet vårt. Slik har Drangedalsposten presentert saken i papiravisa.
Den første saken i serien handler om hva som skjer med plastavfallet vårt. Slik har Drangedalsposten presentert saken i papiravisa.Bilde 2 av 6
Den første saken i serien handler om hva som skjer med plastavfallet vårt. Slik har Drangedalsposten presentert saken i papiravisa.
Den første saken i serien handler om hva som skjer med plastavfallet vårt. Slik har Drangedalsposten presentert saken i papiravisa.Bilde 3 av 6
Slik har Marsteinen presentert første sak i serien om plastavfallet.
Slik har Marsteinen presentert første sak i serien om plastavfallet. Bilde 4 av 6
Slik har Marsteinen presentert første sak i serien om plastavfallet.
Slik har Marsteinen presentert første sak i serien om plastavfallet. Bilde 5 av 6
Slik har Marsteinen presentert første sak i serien om plastavfallet.
Slik har Marsteinen presentert første sak i serien om plastavfallet. Bilde 6 av 6

30 LLA-aviser med på europeisk graveprosjekt

30 lokalaviser samarbeider i disse dager med den internasjonale gravegruppa Investigate Europe om å grave i problemene med plastavfallet.

Tekst: Laila Borge

Lokalavisene har jobbet med temaet i en drøy måned, og begynte å publisere saker 27. april. Hittil har 17 lokalaviser publisert saker, og mange flere saker er underveis. Nederst finner du lenker til en del av sakene.

Prosjektet er et samarbeid mellom Landslaget for lokalaviser, Investigate Europe og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO). Gjennom felles digitale ressurser har lokalavisene fått tilgang på et stort researchmateriale om plastavfall i Norge og Europa. Lokalavisene har selv undersøkt lokale forhold, og diskutert mulige vinklinger i digitale kanaler og i ukentlige felles redaksjonsmøter.

Drangedalsposten er blant avisene som har deltatt aktivt.

– Dette er spennende å være med på! Det å samarbeide med andre, både lokalaviser og de som jobber med graving i et større graveprosjekt, tilfører oss kompetanse. Det gir forhåpentligvis noen riktig gode gravesaker i Drangedalsposten. I tillegg er det gøy om vi kan bidra inn til andre aviser i graveprosjektet, sier redaktør Anita Mjelland i Drangedalsposten.

Drangedalspostens første sak i serien kan du se i bildekarusellen øverst.

Vanskelig å gjøre alene

De første sakene i prosjektet dreier seg om hvor den innsamlede plastemballasjen tar veien. Redaktør Trond Hagenes i Marsteinen forsøkte å få svar på dette for et års tid siden. Det viste seg å være vanskelig for en redaksjon med to-tre ansatte.

– Svarene fra det interkommunale miljøverket stoppet på Østlandet, og vi kunne ikke hive oss med et vogntog til Tyskland for å få svar, sier han.

Han var derfor rask med å benytte seg av muligheten til å få tilgang til Investigate Europes research.

– Jeg liker å grave selv, men det har vært vanskelig i det siste på grunn av mannskapsmangel. Nå fikk vi det nærmest servert på et sølvfat, sier han.

Han har flere saker med lokale vinklinger. Ved å vise lokalt eierskap til temaet, håper han det skal komme nye tips om både plast og andre beslektede tema.

– Prosjektet har allerede ført til at vi har fått tips om faunakriminalitet, sier han.

Marsteinens første sak i serien kan du se i bildekarusellen øverst.

Samarbeidsmodell etter LLAs ønske

LLAs generalsekretær Tomas Bruvik gleder seg over engasjementet blant lokalavisene som deltar i prosjektet. Han roser Investigate Europe og SUJO for drajobben de har gjort med lokalavisene i prosjektet.

– Dette er noe vi vil ha mye mer av i fremtiden! På denne måten blir det enda mer god og viktig journalstikk i lokalaviser i hele landet, sier Tomas Bruvik.

Landslaget for lokalaviser jobber med å få på plass et eget senter for samarbeidende jouranlistikk, der egne journalister skal jobbe med å grave i data på vegne av lokalavisene. Les mer om dette i Journalisten.

– Dette er et prosjekt vi har veldig troa på. Vi skal bruke det neste året på bygge organisasjonen og håper å få det på plass om ett år, sa styreleder i LLA Øystein Øygarden til Journalisten.

Her kan du se en liste over noen av de første sakene som har blitt publisert i prosjektet Europas plastkrise. Listen oppdateres:

Sakene som Investigate Europes norske journalister Amund Trellevik og Ingeborg Eliassen har skrevet for lokalavisene, vil du også finne på LLAs nettsider. De første to er allerede publisert:

Vi har et kjempeproblem. Noe av det eksporterer vi. Resten brenner vi.
Halvparten av plasten du kildesorterte hjemme i fjor, ble ikke resirkulert. Den endte i forbrenningsovner i utlandet. Må vi bare bli flinkere til å sortere? Eller er problemet langt større?

Plasten du kaster, er produsentens ansvar. Men du får regningen.
Hvert år betaler innbyggere i norske kommuner over én milliard kroner i avfallsgebyr som næringslivet skulle ha bekostet, hevder kommunenes interesseorganisasjon. Produsenten skal betale for plastemballasjen når den blir søppel. Men kommunene sitter med det meste av regningen. Nå ber de EUs kontrollorgan om å gripe inn.