LLAs temauke om mangfold i lokalavisene er nå godt i gang. De første to dagene har vi snakket om hvordan vi kan få et større mangfold av kvinner og ulike minoriteter blant kildene. De neste to dagene skal vi snakke om hvordan vi kan nå de som sliter med å forstå norsk, om det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» og ikke minst om hvordan vi kan få unge lesere til å føle tilhørighet når de leser lokalavisa.
Vil du få med deg de neste to foredragene om mangfold? De skjer på Teams onsdag 11. mai kl. 9-9.45 og torsdag 12. mai kl. 9-9.45. Det er gratis å delta, og ingen påmelding. Du behøver bare å følge denne lenken for å bli med.
Se hele programmet for temauken.
Økte andelen kvinner kraftig
I Fjordenes Tidende regjerte de mannlige kildene for noen år siden. Derfor gikk redaksjonen i gang med prosjektet «Likestilt» i mars 2017, der de laget over hundre engasjerende saker som dekket «kvinnelivet» på alle nivå. Det ble et to år langt prosjekt som førte til at avisa fikk flere kvinner i spaltene og det ble lettere å få kvinner til å stille opp.
– Tilbakemeldingene på prosjektet viste at det å speile mangfoldet i et lite samfunn er kjempeviktig, for en må kjenne seg igjen i avisa for at den skal være interessant, sa redaksjonssjef Svanhild Breidalen i Fjordenes Tidende under tirsdagens møte.
Fortsatt har avisa flere kvinnelige kilder enn før prosjektet, og det har blitt en naturlig del av bevisstheten å velge kvinner når de kan.
– Men vi må minne hverandre på det, for det er veldig lett å ringe den som alltid tar telefonen og er sitatvennlig, sa Breidalen.
Tips fra Fjordenes Tidende
Breidalen og Marianne Solheim Rotihaug fra Fjordenes Tidende hadde noen gode tips til andre lokalaviser som vil øke mangfoldet:
- Ta et møte og drodle frem nye navn og spennende kilder. Kanskje ha et prosjekt? En må jakte på mangfoldet og de gode kildene.
- Sett gjengangerkilder i bilde- og sitatkaranten.
- Ufarliggjør det å komme i avisa: Behandle kildene dine godt og framstill dem med respekt, så kommer de tilbake.
- Kildene trenger opplæring i at lokalavisa kan være en god plattform og at det er trygt å vise seg fram der.
- Om du blir kontaktet av noen som sjelden er i mediene, lag saken uansett!
- Ikke tenk at redaksjonen er for liten, det er hverdagsinnovasjonen som teller her.
- Snakk om kildebruken i redaksjonsmøter. Hjelp hverandre med å finne gode kilder.
Kvinner sier oftere nei
Medieforsker Elisabeth Eide delte i dag kunnskap om hvorfor menn fortsatt er sterkt overrepresentert i media. Det skyldes blant annet at kvinner oftere sier nei til journalister. De bedriver mer selvsensur for å unngå og såre andre eller fremstå som uhøflige eller rare i offentligheten, og de får flere kommentarer knyttet til kjønn og utseende.
Tips fra Elisabeth Eide
Eide delte noen konkrete råd om hvordan vi kan få flere kvinnelige kilder:
Hva hvis…
- Redaksjonen øker bevisstheten om “ryggmargsrefleksen” (‘de gitte kildene’)
- Reportere leter mer bevisst etter kvinnelige kilder og får hjelp til det?
- Mediene blir tøffere overfor stereotyper, mobbing og sexisme.
- Kreativitet: Journalister har mer fokus på kvinnelige suksesshistorier (på grasrota)? Konsekvens-ekspertise!?
- Redaksjonene rekrutterer flere kvinnelige kommentatorer (eksterne og interne).
- Vi får en mer edruelig, åpen debatt om fordeler og ulemper ved sosiale medier og nettvett?
- Kjønn blir redaksjonell rutine: Ikke slipp taket!
Mangfold er alle
NRK skal speile befolkningen og bidra til et inkluderende og nysgjerrig Norge. For å nå disse målene har de opprettet et eget mangfoldsteam. Mandag kom mangfoldsteamets Siri Antonsen og Iram Ansari med gode råd om hvordan også lokalaviser kan jobbe for å speile hele befolkningen og bidra til inkludering.
Antonsen innledet med en påminning om at mangfold handler om både alder, kjønn, funksjonsgrad, språk, dialekt, livssyn, utseende, kjønnsidentitet, seksuell orientering, utdanning, erfaring, kompetanse, interesser, familiesituasjon, geografisk-, sosial-, etninsk og/eller kulturell bakgrunn.
– For å ha mangfoldskompetanse må du ha erfaring, perspektiv og nettverk, sa hun.
Når du skal finne denne kompetansen, bør du begynne med å reflektere over din egen mangfoldskompetanse. Da Antonsen gjorde det, kom hun til å tenke på at hun hadde opplevd å være en minoritet da hun flyttet til Asker med Fredrikstad-dialekt, og ble oppfordret til å legge fra seg dialekten for å få en god karakter i norsk muntlig.
– De aller fleste har nok opplevd i en eller annen situasjon, eller over lengre tid i livet, at man har kjent på de følelsene, sa hun.
Hun påpekte at det er forskjell på den iboende kompetansen som folk ikke har valgt selv, som de lever med hver dag – for eksempel flerkulturelles kompetanse på å være flerkulturell – og tilegnet kompetanse som man har fått gjennom erfaring og læring.
Hun oppfordret til å bygge opp egen mangfoldskompetanse, lete etter kandidater med mangfoldskompetanse under rekruttering, og ikke minst oppsøke noen med iboende kompetanse som kan hjelpe deg med kvalitetssikring når du skriver om minoriteter som du selv ikke har kompetanse på.
– Ingenting om oss uten oss!
Tips fra NRKs mangfoldsteam
Iram Ansaris ti tips og råd for mangfold i kilder:
- Spør en kollega.
- Spør den kilden du ellers ville ha brukt om de kan anbefale noen andre med flerkulturell bakgrunn.
- Søk i Retriever/Atekst.
- Ta ringerunder til institusjoner/organisasjoner som kan ha mange flerkulturelle (eller andre grupper) og spør om de jobber med noe interessant som kan være en sak – for å opprette kontakt.
- Ha jevnlige kildemøter (kaffe) og delta på arrangementer som har temaer der mange flerkulturelle (eller andre grupper) kan samles. Sørg for at dette regnes som lønnet arbeid.
- Få deg et visittkort som du lett kan gi bort dersom du møter noen interessante folk som kan være en god kilde.
- Lag kildebok.
- Gi nye kilder som ikke er medietrente sjanser så du kan spille dem gode.
- Bruk kildene riktig: La dem svare på ting/fagfelt de er gode på og ikke bare om temaer som er knyttet til at de representerer et mangfold.
- Bli kjent med noen som ikke er så lik deg selv på privaten! Det vil gi deg andre perspektiver og andre nettverk.