Fjordenes Tidende, her ved Erling Wåge og Svanhild Breidalen, ble kåret til Årets lokalavis for 2021. Juryen bet seg merke i at avisa har et bevisst forhold til kildemangfold. Det skal avisa snakke om under temauka.
Fjordenes Tidende, her ved Erling Wåge og Svanhild Breidalen, ble kåret til Årets lokalavis for 2021. Juryen bet seg merke i at avisa har et bevisst forhold til kildemangfold. Det skal avisa snakke om under temauka.

Bli med på temauke om mangfold, starter i dag!

Fra 9. til 12. mai får du en hel serie med digitale inspirasjonsforedrag om mangfold i lokalavisene. Du får høre hvordan NRK og flere lokalaviser jobber for å inkludere flest mulig.

Under kåringen av Årets lokalavis, bet juryen seg merke i at flere av de beste lokalavisene jobber aktivt for å få flere kvinner, unge og minoriteter blant kildene.

I en hverdag med mange nye flyktninger i kommunene, nyordet «hen» på vei inn i ordbøkene og en offisiell beklagelse fra Regjeringen til alle skeive, mener vi det er viktig at lokalavisene er bevisste på hvordan de omtaler ulike kjønn, etnisiteter og minoriteter, og hvordan de kan jobbe for å få et større mangfold blant kildene – og blant leserne.

På programmet står alle de tre lokalavisene som fikk diplom i Årets lokalavis: Fjordenes Tidende, Vest-Telemark blad og Kulingen. I tillegg får vi høre Klar Tale, medieforsker Elisabeth Eide, NRKs mangfoldsteam og NRKs språksjef Karoline Riise Kristiansen som også var jurymedlem i Årets lokavis-konkurransen.

Det er gratis å delta!

Foredragene foregår på Teams. Følg denne lenken for å bli med.

Program:

Mandag 9. mai kl. 9-9.45:

Hvordan bidra til økt mangfold

NRKs mangfoldsteam

NRK skal speile befolkningen og bidra til et inkluderende og nysgjerrig Norge. For å nå disse målene har de opprettet et eget mangfoldsteam. Mangfoldsteamets Siri Antonsen og Iram Ansari vil komme med gode råd om hvordan også lokalaviser kan jobbe for å speile hele befolkningen og bidra til inkludering.

Tirsdag 10. mai kl. 9-9.45:

Hvordan få flere kvinnelige kilder

Elisabeth Eide (OsloMet) og Fjordenes Tidende

Fortsatt er hvite, voksne menn overrepresentert i avisspaltene. I dag får vi noen svar på hvorfor det er sånn, og hvordan kjønnsbalansen kan bli bedre. Elisabeth Eide har forsket på kvinners representasjon i mediene i over 30 år. Fjordenes Tidende gikk for noen år siden inn for å øke andelen kvinnelige kilder kraftig, og har klart å beholde en jevn kjønnsbalanse.

Onsdag 11. mai kl. 9-9.45:

Hvordan nå de som sliter med å forstå norsk

Vest-Telemark blad og Klar Tale

Mange innbyggere har innvandrerbakgrunn, og nå kommer det også nye flyktninger til kommunene. Hvordan kan vi nå disse, både som kilder og lesere? Vest-Telemark blad og Klar Tale kommer for å fortelle hvordan de på hver sine måter jobber med nettverk og språk for å inkludere flere.

Torsdag 12. mai kl. 9-9.45:

Han, hun og hen – kan fornying av språket gi flere og yngre lesere?

Kulingen og Karoline Riise Kristiansen (NRK)

Språkrådet hadde nylig det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» på høring. Det fikk uvanlig mange reaksjoner. Ikke alle var positive. Hvordan bør lokalavisene forholde seg til dette? Kulingen er en lokalavis med mange unge kilder. I dag forteller de om hvordan det var å skrive om en ikke-binær transperson som tok sitt eget liv. NRKs språksjef Karoline Riise Kristiansen er opptatt av at språket skal bidra til inkludering, og kommer med eksempler på nye og gamle ord som kan føre til at leserne blir inkludert.