Pressemuseet Fjeld-Ljom Ane

Pressehistorien møter kunstig intelligens

I april løfter Pressemuseet Fjeld Ljoms Venner det tradisjonsrike avishuset på Røros fram i nasjonalt og dagsaktuelt lys.

Det skjer gjennom et medieseminar i dagene 10.-11. april. Med flere samarbeidspartnere i ryggen inviteres mediefolk, politikere og andre interesserte til å drøfte tidsaktuelle mediespørsmål, i lys av pressehistorien som Fjeld-Ljom representerer.

– Vi ønsker å vise fram Nordens eneste bevarte førdigitale avishus, og samtidig sette fokus på hva denne pressehistorien kan lære oss i dag, forteller styreleder i Venneforeningen, Jan Erik Øvergård, i en pressemelding.

Markante mediefolk og mediepolitikere stiller som innledere på seminaret som har tema «Fra bly til kunstig intelligens».  Innleggene vil trekke en rød tråd fra avisenes tradisjonelle produksjonsmetoder og inn i vår digitale virkelighet. Helt fram til 1970-tallet ble avisene redigert på papir og trykt med typer framstilt av flytende bly. Røros-seminaret vil løfte blikket fra dataskjermen og se på hva mediefolk av i dag kan lære av nettopp denne historien, da avisene var så å si alene om å være arena for offentlig ordskifte. Nå står mediene foran nye store utfordringer i og med bruk av Kunstig Intelligens på en rekke områder. Seminaret vil være åpent å søke for alle, og vil også være aktuelt for interesserte utenfor mediebransjen. Blant foredragsholdere er tidligere VG-sjef Torry Pedersen og stortingsrepresentant Tage Pettersen, mediepolitisk talsperson i Høyre.

Norsk pressemuseum

Seminaret er ledd i prosjektet som har som formål å sikre offentlig og privat finansiering til virksomheten Venneforeningen bedriver i Fjeld-Ljom. Norge mangler et nasjonalt pressemuseum som ivaretar historien ikke minst til alle lokalavisene, som i over hundre år har spilt en viktig rolle i demokratiet vårt.

– Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner arbeider for å øke interessen for pressehistorien hos medieinteresserte, politikere og innen kulturvernet. Det historiske perspektivet er viktig når vi skal legge framtidas mediepolitikk. Derfor bringer Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner med sitt seminar sentrale problemstillinger til torgs, sier styreleder Jan Erik Øvergård i pressemeldingen.

Se venneforeningens nettsider for mer informasjon og påmelding.

Landslaget for lokalaviser er markedsføringspartner for medieseminaret.

Pressemuseet på Røros. På bildene øverst i saken: Ane Thon Knutsen er førsteamanuensis ved Kunsthøgskolen i Oslo og samtidig aktivt medlem i Venneforeningens dugnadsgjeng. Thon Knutsen sitter ved en Linotype settemaskin som ble brukt i produksjon av Fjell-Ljom fram til 1975.

På det andre bildet ser vi Carl Peter Løken fra Mysen i blå kjeledress. Til høyre for ham Tore Tøndevold og Bjørn-Erik Eriksen, begge mangeårig aktive dugnadsmedlemmer i Fjeld-Ljom.