Fanaposten-AP-nominasjon-forside

Valg: Slik kan du dekke nominasjonsprosessen

1. april er fristen for å levere listeforslag til kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019. Har du undersøkt hvordan nominasjonsprosessen går?

1. april er fristen for å levere listeforslag til kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019. Har du undersøkt hvordan nominasjonsprosessen går?

Er det kamp om topplasseringen på noen av listene? Hvis du deltar på nominasjonsmøtet kan du beskrive spenningen. Gi gjerne også din egen analyse av hvilken kandidat som er best, eller av hva utfallet kan bety.

I Bergen har Arbeiderpartiet to aktuelle kandidater for posisjonen som byrådsleder. Nominasjonskomiteen har ikke klart å enes og har bedt lokallagene om råd. Fanaposten dekket møtet da Fana Arbeiderparti skulle komme fram til en anbefaling. Saken gir en fin beskrivelse av en noe uvanlig situasjon. Voteringen endte med dødt løp mellom de to kandidatene – noe Fanaposten beskriver som overraskende i sin leder om saken. De minner blant annet leserne på at en av kandidatene for to år siden frontet en upopulært anbefaling om godsterminal i Fana, mens den andre holdt seg på sidelinjen. Den andre er forøvrig nåværende ordfører Marte Mjøs Persen, som nylig flyttet til Fana.

Her kan du lese saken og lederen i Fanaposten.

Balestrand, Leikanger og Sogndal kommuner skal slås sammen og har derfor felles valg i år. Sogn Avis dekket nominasjonsmøtet i Arbeiderpartiet, der både Leikanger og Sogndal hadde hver sin ordførerkandidat. Valget engasjerte, og begge bygdene hadde mobilisert før møtet. Voteringa endte med at Sogndal-kandidaten vant, noe som trolig betyr at alle de sittende ordførerne forsvinner ut av lokalpolitikken. «Men mest av alt har denne nominasjonsprosessen i Sogndal Ap kveikt eit lokalpolitisk engasjement som lovar godt for folkestyret i den nye storkommunen, og som me vonar vil vara,» kommenterer Sogn Avis i lederen.

Her kan du lese saken og lederen i Sogn Avis.

Også Finnmarksposten har dekket et nominasjonsmøte i Arbeiderpartiet. Møtet i Nordkapp Ap trakk fullt hus, noe som viser at nominasjon engasjerer. Her ble det kampvotering om flere av plassene, og et benkeforslag som vant fram som ordførerkandidat. Flere trakk seg da fra listen. Nominasjonskomiteens forslag ble revet i fillebiter, kommenterer Finnmarksposten i sin leder. «Da har arbeidet ikke vært godt nok, man burde rett og slett forutse at dette kunne skje med det listeforslaget man presenterte,» skriver de.

Her kan du lese saken og lederen i Finnmarksposten.

Noen steder er det kamp om toppvervene, andre steder sliter partiene med å finne toppkandidater. Nye Troms skriver om Målselv SV, som sliter med å stille liste etter at partiets mangeårige kommunestyrerepresentant har sagt nei til gjenvalg. Avisa har også snakket med flere av de andre partiene om hvordan nominasjonsprosessen går.

Her kan du lese saken i Nye Troms.

Når nominasjonslistene er klare er det tid for å se nærmere på listene: Hvor kommer kandidatene fra, og hvem er de? Har partiene rekruttert unge på listene? Hvem stiller til gjenvalg? Hva er årsaken til at noen ikke stiller?

Se hvordan Kvinnheringen viste fram ordførerkandidatene før valget i 2015.

Se Strandbuens sak om lokale kandidater til fylkestingsvalget i 2015.

Se Våganavisas analyse av hvorfor Vågan Arbeiderparti var misfornøyd med lederen før valget i 2015.