Framtia_psykisk-helse

Unge forteller åpent om psykisk helse

Framtia skriver sterkt om ungdom og psykisk helse i en ny serie. Den første saken handler om Oda (16) og selvskading.

Framtia skriver sterkt om ungdom og psykisk helse i en ny serie. Den første saken handler om Oda (16) og selvskading. 

Psykisk helse er fortsatt et delvis tabubelagt tema. Men mange ungdommer ønsker mer åpenhet, og velger selv å stå fram med sine historier. Gjennom denne åpenheten kan tabuene brytes ned, og det kan bli lettere for andre å få hjelp. 

I første artikkel i Framtias serie forteller journalist Anne Mette Meidelsen den sterke historien om Oda (16) som brukte tapetkniver, barberblad og det hun fant av skarpe eller spisse gjenstander til å skade seg selv for å døyve mental smerte. 16-åringen ønsker åpenhet om temaet ungdom og psykisk helse. Hun mener det er bra at slike ting settes på dagsorden, for fremdeles er mental helse tabubelagt.

Gjennom historien om Oda får vi økt innsikt i og kunnskap om selvskading. Saken er bygget ut med fakta fra Nasjonalt senter for Selvmordsforskning- og forebygging, en spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og ung.no.

Journalisten kommenterer:

– Dette er sterkt og spennende å jobbe med. Kjenner jeg bruker veldig mye av meg selv i møte med ungdommer som sliter, men får igjen i bøtter og spann av åpenhet og velvilje. Alltid en balansegang i forhold til å beskytte dem litt mot seg selv, og det å la dem snakke rett fra levra. Noen ganger blir det sterkt. Veldig sterkt. Men jeg tenker at det har avisleserne bare godt av iblant. Neste sak om kjønnsdysfori blir nok en «bombe» – grugleder meg!

– Den jobben journalisten gjør er viktig og setter spor, mener redaktør Ingunn Dahle, som gikk rett i grininga da hun leste det foreløpige utkastet til neste sak i serien. – På et lite sted som Meløy, kan det oppleves som vanskeligere å fortelle at man sliter psykisk. Vi opplever at det blant ungdom er mye åpenhet. Og at de som sliter ønsker å sette ord på følelser, ikke minst for at de vil hjelpe andre som har det på samme måte. Det er når vi har slike saker på trykk at jeg virkelig føler at den jobben vi gjør er viktig og betyr noe for mange, sier redaktøren. 

Framtia publiserer serien i forkant av en konferanse om temaet i Meløy i april.

Her kan du laste ned pdf av første artikkel.