Generalsekretær i LLA, Rune Hetland (f.v.), prosjektleder for "Grave Lokalt" i LLA og medlem av Pressens Offentlighetsutvalg, Thomas Frigård, og journalist i Dagbladet og medlem av Pressens Offentlighetsutvalg Vegard Venli.  Foto: Eira Lie Jor, Medier24
Generalsekretær i LLA, Rune Hetland (f.v.), prosjektleder for "Grave Lokalt" i LLA og medlem av Pressens Offentlighetsutvalg, Thomas Frigård, og journalist i Dagbladet og medlem av Pressens Offentlighetsutvalg Vegard Venli. Foto: Eira Lie Jor, Medier24

Bli med LLA på dugnad for åpenhet

Regjeringen ønsker å fjerne innsynsretten i elektroniske kalendre. Bli med LLA og Dagbladet på en dugnad for å vise hvor viktig denne innsynsretten er. Be om kalenderinnsyn, og vinn et kurs om undersøkende journalistikk i din redaksjon.

Generalsekretær i LLA, Rune Hetland (f.v.), prosjektleder for «Grave Lokalt» i LLA og medlem av Pressens offentlighetsutvalg, Thomas Frigård, og journalist i Dagbladet og medlem av Pressens offentlighetsutvalg Vegard Venli. Foto: Eira Lie Jor, Medier24

Thomas Frigård, LLA

Helt siden den nye offentlighetsloven kom har alle journalister hatt rett til innsyn i elektroniske kalendere. Det var også en lokalavis-journalist som fikk stadfestet denne retten for første gang.

Guro Vollen, som da jobbet i Vigga, ønsket innsyn i kalenderen til ordføreren og rådmannen i Lesja, men kommunen sa nei. Selv om muligheten i prinsippet hadde ligget der helt siden 2009, var det først etter en klage fra lokalavisen at Fylkesmannen for første gang stadfestet det offisielt: Kommunen må på forespørsel gi innsyn i elektroniske kalendere.

Men nå er innsynsretten, og dermed også det svært effektive journalistiske arbeidsverktøyet, truet.

Etter at Dagbladet klagde på statsminister Erna Solbergs avslag på avisens krav om innsyn, varslet statsministeren allerede under tilsvarsrunden til Sivilombudsmannen at hun ville ta grep. I mars varslet Solberg at hun vil endre offentlighetsloven inndra retten til innsyn i elektroniske kalendere, som hun karakteriserer som «overvåking». Høringsfristen for forslaget gikk ut den 3. september og ligger nå på justisministerens bord.

Se presseorganisasjonenes protester mot forslaget her: http://presse.no/np-nyhet/felles-protest-mot-endringer-i-offentlighetsloven/

– Nå er det viktig at vi i lokalavisene viser at retten til innsyn i elektroniske kalendere handler om mer enn statsministerens kalender. Innsyn i rådmenn og ordførere sine kalendere er svært viktig for nødvendig åpenhet om hvem som påvirker makta i lokalpolitikken, sier generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser. 

Til å lede LLA-dugnaden har Hetland engasjert Thomas Frigård, journalist i Raumnes og medlem av Pressens offentlighetsutvalg. Frigård er en prisvinnende journalist som for tiden jobber i et deltidsprosjekt i LLA med å løfte arbeidet med undersøkende lokaljournalistikk.

– Retten til innsyn i kalender er muligheten vi har som journalister til å få vite hvordan den lokale utbyggeren gikk frem for å få gjennom sine planer i plan- og bygningsetaten. Det er muligheten vi har til å sjekke om den som utdeler offentlige goder er i slekt med den som får fordelen. Kalenderinnsyn er rett og slett et arbeidsverktøy for å sjekke hvordan demokratiet fungerer i praksis, sier Frigård.

Med seg på laget har Frigård og LLA journalist i Dagbladet, og medlem av Pressens offentlighetsutvalg, Vegard Venli. Han begynte sin karriere i lokalavisen Varingen, hvor han tidlig ble kjent for å bruke innsynsrettighetene aktivt. I sin tid var han den første vinneren av LLAs pris for undersøkende journalistikk.

Nå lokker Frigård og Venli med et gratis kurs i undersøkende journalistikk i den redaksjonen som ved hjelp av innsyn i offentlige kalendere greier å få frem den viktigste lokalavis-saken.

– LLA har gjennom en årrekke vært en forsvarer av lokaldemokratiet. Med denne konkurransen ønsker får lokalavisene i Norge en anledning til å markere sin viktige posisjon som forsvarer av viktige demokratiske prinsipper. Tanken er at sakene som kommer ut av denne konkurransen, kan sendes inn til politikerne som skal vurdere lovendringen, sier Venli.

Se sak i Medier24 her: https://www.medier24.no/artikler/oppfordrer-lokalaviser-over-hele-landet-til-a-be-om-innsyn-i-kalenderposter-og-lage-journalistikk-pa-det/445250

Se sak i Journalisten her:https://journalisten.no/thomas-frigard-dagbladet-erna-solberg/lla-tar-kampen-mot-hemmelighold/332043

 

Slik går du frem:

  • Be om innsyn
  • Lag saker om det dere finner i kalenderne som er interessant
  • Send sakene til thomas@raumnes.no
  • Alle saker som lages kan tweetes under hashtaggen #kalenderinnsyn!
  • Vi kårer deretter den beste saken

Konkurransen løper frem til 8. oktober. LLA oppfordrer alle lokalaviser allerede nå til å sende ut innsynskravene i sine lokalsamfunn.

Alle redaksjoner har fått tilsendt «kokeboka» for kalenderinnsyn. Her beskrives hvordan man kan gå fram.

Står du fast? Ring en av Pressens offentlighetsutvalgs «innsyns-eksperter»:
Vegard Venli, journalist i Dagbladet, tlf: 470 69 931. epost: vev@dagbladet.no

Thomas Frigård, LLA og journalist i Raumnes, tlf: 415 42 956. epost: thomas@raumnes.no

Kristine Foss, jurist i Norsk presseforbund, tlf: 481 10 268. epost: kristine.foss@presse.no