egeberg

LLA og SKUPs graveskole: Egeberg skal inspirere til mer graving

Tidligere SKUP-vinner, Kristoffer Egeberg, skal under LLA og SKUPS graveskole vise at du med enkle grep kan lage gode gravesaker. Meld deg på nå.

Kristoffer Egeberg, Faktisk.no

Thomas Frigård, LLA

– Målet er å inspirere deltakerne til mer hverdagsgraving. Jeg ønsker å vise at det er nesten utrolig hva man kan få til bare med Internett og en PC, hvis man skaffer seg noen enkle rutiner og metoder i hverdagen, sier Kristoffer Egeberg, redaktør i Faktisk.no.

Det er fortsatt ledige plasser til graveskolen, meld dere på her

Vil avlive myte

Den tidligere SKUP-vinneren innleder LLA og SKUPS graveskole i Drammen 28. mars med en dobbeløkt om hverdagsgraving. Den tidligere Dagbladet-journalisten skal skreddersy sin undervisning til lokalavisjournalistenes behov. Mye av hemmeligheten bak de gode undersøkende og gravende sakene handler om systematikk og metode. Egeberg vil vise at systematisk journalistisk arbeid også kan gjøres i de aller minste redaksjonene.

LLA og SKUP inviterer til graveskole

– Mange tror at de å sette i gang et graveprosjekt er noe stort og nesten uoverkommelig, men denne myten vil jeg avlive. Jeg vil vise at alle kan få det til, og det må nødvendigvis ikke være så krevende, sier Egeberg.

-Vær våken

Han vil snakke om det han kaller «Vær Våken Plakaten», og han mener at er man våken og jobber systematisk, så vil gull-sakene komme til deg av seg selv.

– Det trenger ikke være snakk om de store tidkrevende graveprosjektene, det kan like gjerne være den gode nyhetssaken som dukker opp ved bruk av systematikk og enkle grep, sier Egeberg,

Finn gode saker i Kostra

Utviklingsredaktør i Kommunal Rapport, Ole Petter Pedersen, har utviklet Kommunebarometeret, og han har i en årrekke analysert kommunene i hele landet. Få, om noen, innehar hans kompetanse på hvordan man kan finne gode saker i KOSTRA-tallene og i kommunebudsjetter. Under graveskolen i Drammen gir han deg noen tips om hvordan du kan finne de gode sakene.

– Jeg vil vise at det kan ligge mange gode saker i Kostra-tallene, sier Pedersen.

Ole Petter Pedersen, Kommunal Rapport.

Faktasjekk og eiendomsskatt

Deretter gir Mina Liavik Karlsen i Faktisk.no en innføring om faktasjekk. Så skal NRK vise hvordan man i forkant av årets kommunevalg kan bruke deres nye verktøy «Eiendomsskatteregisteret» til å lage undersøkende journalistikk, og vi vil vise gode eksempler på undersøkende journalistikk fra våre lokalaviser. Deltakerne får også muligheten til å møte representanter fra Fritt Ord og styret i SKUP. Det er god påmelding på kurset, men det er fortsatt ledige plasser. LLA har derfor utvidet påmeldingsfristen.

Mina Liavik Karlsen i Faktisk.no

-Vi er veldig glad for at SKUP blir med oss og arrangerer denne graveskolen. De stiller med den beste kompetansen på dette feltet, og graveskolen blir skreddersydd til de behovene vi ser at lokalavisene har, sier generalsekretær i Landslaget for lokalaviser (LLA) Rune Hetland.

Rune Hetland, generalsekretær i LLA

Dagen før landsmøtet

Med prosjektstøtte fra Fritt Ord har LLA satt i gang prosjektet «Grave lokalt», der vi hjelper lokalaviser med søknad, prosjektering og gjennomføring av journalistiske graveprosjekter. Totalt er 19 LLA-aviser nå med i prosjektet. For å stimulere til økt kompetanse i undersøkende journalistikk har LLA gått sammen med SKUP for om å lage en graveskole, og denne hverdagsgraveskolen avholdes 28. mars i Scandic Hotell Amassadeur i Drammen. Altså dagen før LLAs landsmøte på samme sted. SKUP ser fordeler med å samarbeide med lokalavisene i LLA.

John Bones og Silje Skiphamn, daglig leder og styreleder i SKUP

Program LLA og SKUPs graveskole

Drammen 28. mars 2019

11.00-11.15:    Oppmøte/kaffe

11.15-11.20:    Åpning med Silje Skiphamn, styreleder i SKUP

11.20-12.30:    «Hverdagsgraving1», med Kristoffer Egeberg, Faktisk.no

12.30-13.15:    Lunsj

13.15-14.00:    «Hverdagsgraving2» med Kristoffer Egeberg

14.15-15.00:    «Hvordan grave i Kostra og kommunebudsjett?», Ole Petter Pedersen,  Kommunal Rapport

15.15-15.30:    «Fritt Ord»

15.30-16.00:    «Slik gravde vi» eksempler fra lokalavisene

16.15-17.00:    «Slik sjekker vi fakta?» Med Mina Liavik Karlsen i Faktisk.no

17.15-18.00:    «Eiendomsskatteregisteret, et nytt graveverktøy», NRK viser fram databasen

18.15-19.00:    Diskusjon og oppsummering

20.00-21.00:    Felles middag for graverne.