Flyttet inn på sykehjem for å skrive reportasje

På en måte et tullete forslag. På en annen måte veldig realistisk. Og sårt. Som 31-åring står jeg klar med baggen i hånda for å gå inn på Lesja sjukeheim. For mitt første sjukeheimsopphold.

Hvordan er det egentlig å bo på sykehjem? Å være avhengig av hjelp til alt fra matlaging til toalettbesøk? Hva slags behandling får beboerne på sjukeheimen? Astrid Kvam Helset i Vigga valgte å bli sin egen førstehåndskilde da hun skulle finne svar på disse spørsmålene.

Ideen kom etter at hun var på et politisk møte. En av de ansatte på sjukeheimen hadde prøvd å overnatte der,og pratet med politikerne om det. – Da tenkte jeg at jeg kunne prøve å være pasient for et døgn. Både leder på sjukeheimen og helsesjefen i var med på ideen med en gang, forteller Astrid.

Tanken var først at Astrid skulle ha en skinne på beinet,for å ikke klare å bevege seg. På grunn av at hun ikke skulle ta hjelpen fra dem som faktisk trenger det, gikk de bort fra dette.

Etter at Astrids skildring av døgnet på sjukeheimen sto på trykk, har hun fått veldig mange tilbakemeldinger, både fra kjente og ukjente på denne saken.

– Jeg vil absolutt anbefale andre å prøve noe lignende, gjerne med å være enda mer hjelpetrengende enn meg. Det å faktisk bo der en natt gjorde hele saken, det kan ikke sammenlignes med å snakke med beboerne. Det er så mange detaljer man oppfatter når man kjenner det på kroppen selv, forteller hun.