arkivkursbildeweb

LLA med to nye kurs: Finn historisk stoff – og lag løsningsorientert journalistikk

Hvordan finner du spennende historisk stoff i statsarkivene? Og hvordan lager lokalavisa stoff som ikke bare beskriver problemer, men bidrar til løsninger? Dersom du vil lære mer om det ene eller det andre i januar, bør du i disse dager melde deg på LLAs nye kurs.

arkivkursbildeweb

Hvis du vil ha en frisk og lærerik start på det nye året, må du altså kjenne din besøkelsestid nå. Knappe tre uker ut i januar går nemlig LLA i gang med nye satsinger for redaksjonelle medarbeidere:

I samarbeid med Arkivverket inviterer vi først til kurs i historisk journalistikk. Blir du med på dette, lærer du å finne fram i Riksarkivet i Oslo og Statsarkivet i Bergen. Begge steder er skattkister fulle av historisk materiale og bilder som kan brukes i lokalavisa di. I tillegg til tips og inspirasjon, får du omvisning i arkivmagasinene og en kort innføring i søk i Digitalarkivet.

Du får også med deg hjem tips om hvordan avisa kan følge opp kommunenes journalføring og arkivering.

Kursene er i Riksarkivet i Oslo 19. januar – og i Statsarkivet i Bergen 20. januar. Begge deler er dagskurs fra klokken 10, men vi kan ordne med overnatting på hotel for de som trenger en tilslutningsnatt. Merk at det er plass til maksimum 20 deltakere i hver by. Se LLAs nettside for mer informasjon og påmelding.

Bare én uke etter dykket i arkivene i Bergen og Oslo, inviterer LLA til studietur og kurs i København. Som en del av Med på laget-arbeidet, vil vi hente hjem metoder og tips om løsningsorientert journalistikk. Vi spør hvordan lokalavisene kan engasjere publikum til å bidra med gode løsninger og involvering. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (bildet) – og danske lokalmedier – skal hjelpe oss med svarene. Med på laget-kurset starter om formiddagen torsdag 26. januar og du kan reise hjem om ettermiddagen fredag 27. januar. Vil du være med på turen, må du melde deg på via nettsidene våre senest 15. desember.

skolen2

Både arkivkursene og København-turen gir journalistene og redaktørene en matnyttig start på 2017, men vi har også kompetansetiltak på gang for andre på avishuset:

Har du ansvar for å beregne avisas opplagstall og fylle ut opplagsoppgaven for i år, bør du bli med på Norsk Opplagskontrolls dagskurs i opplagsberegning. Også disse kursene er i januar; I Bergen tirsdag 10. januar og i Oslo torsdag 12. januar. Invitasjon og mer informasjon ligger blant annet på LLAs nettkalender eller på Norsk Opplagskontroll sine egne nettsider.

haug2

Et par måneder lengre ut i året, er det klart for årets høydepunkt for alle i lokalavisene! Fredag 24. mars er det offisiell åpning av LLAs landsmøte i Haugesund. Da kan du møte avisvenner fra store deler av landet, du kan utveksle erfaringer, snakke avis og få inspirasjon som varer i minst ett år. Selvfølgelig syr vi også sammen et faglig program med matnyttige og praktiske oppskrifter som kan brukes når deltakerne er tilbake i egen hverdag. LLAs landsmøte er for alle avismedarbeidere, uansett hva du arbeider med til daglig.

Vi starter med ledersamling og arbeidsdagen før dagen; frå lunsjtider torsdag 23. mars. Følg med på LLAs nettsider i tiden fremover. I god tid før jul vil du finne foreløpig program og påmeldingslink, men alt i dag bør du sette av datoen i kalenderen din – og sjekke rutetabellen hvis du skal reise med fly til Haugesund.

Både landsmøtet og kursene våre er to gode måter å få inspirasjon, kunnskap og bransjekontakter på. I tillegg minner vi om et tredje alternativ: LLAs idébank. Den ligger fortsatt ute på Origo-sonen vår, men vi arbeider med å få ferdig en ny og bedre utgave av idébanken rundt årsskiftet. Mens du venter, kan du forsyne deg av gamle ideer som fortsatt er gode som gull. Se her.

Har du spørsmål om det ene eller andre kurset, kan du sende en epost til Lene Østberg i LLA; lene()lla.no.