Råd nummer 4: Husk notisene

LLAs fagdag delte Gard Michalsen ni enkle og praktiske råd for å lage bittelitt bedre lokalavis i en ganske travel hverdag. Her får du råd nummer fire.

Husk notisene! Det er nemlig ingenting galt med disse korte sakene på 500 tegn. De har til og med et godt navn, som knapt nok finnes i det digitale vokabularet, men som kanskje var papiravisens sterkeste kvalitet: Notisene. Det gode, interessante og ofte meget relevante småstoffet.

Særlig for lokalavisene er denne journalistikken viktig. Hver og en kan de virke trivielle, men kvantitet og bredde i journalistikken er også en kvalitet. Også her kan vi bruke et godt bilde fra papiravisen: Hvis alle oppslagene dine har bare én sak over ti spalter, vil mange lesere bla forbi. Jo flere stopp-punkter du har på sidene, desto større er sjansen for at leseren blir der.

Dette gjelder selvsagt digitalt også. En levende nettavis bør ha et visst volum, og langtfra alt trenger å være hovedsak med stor tittel og bilde.

Notisene er også en viktig del av lokalavisens funksjon – både som lim og lupe. Det er gjennom småstoffet man får vite hva som skjer i samfunnet, nytt om navn og ikke minst nyheter fra kommunen. Som lokalavisjournalist bør du sjekke postjournaler hver dag. Kanskje du aller helst jakter den store avsløringen. Den finner du som oftest ikke der. Men bare det at noen faktisk leser postjournalen og følger med i det politiske livet, er en slags «forebyggende undersøkende journalistikk».

Og det gir resultater. Du vil alltid finne noe som er verdt å fortelle leserne. Terskelen for hva som er verdt å skrive en kort notis på, bør være lav. Disse bør selvsagt også leve digitalt. Og har dere ikke formater for slike saker, så har ikke leverandøren din en fullgod nettavisløsning.

Gard Michalsen har redaktørerfaring fra flere lokalaviser, Medier24 og E24. De siste to årene har han vært i juryen for Årets lokalavis. Les også Michalsens helhetsinntrykk av avisene han juryerte.