Aarets-lokalaviser

– Lokalavisene har hatt en stor kvalitetsheving

Slik var juryens helhetsinntrykk, og derfor ble Dølen og Kyst og Fjord kåret til Årets lokalavis.

De siste to årene har Gard Michalsen vært i juryen for Årets lokalavis, første året sammen med ansvarlig redaktør i Nett.no Kjetil Haanes og ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten Hanna Relling Berg, siste året med ansvarlig redaktør i BA Sigvald Sveinbjørnsson og språksjef i NRK Karoline Riise Kristiansen. Michalsen selv har redaktørerfaring fra flere lokalaviser, Medier24 og E24. Nå har han forlatt journalistikken til fordel for rekrutteringsbransjen og selskapet Heia Nord-Norge.

Jurymedlem Gard Michalsen er imponert over nivået, men har også noen gode råd til lokalavisene han har vurdert.

Slik oppsummerer Michalsen juryarbeidet:

Det er en stor, men alltid inspirerende jobb, å vurdere hvem som er verdig den gjeve tittelen Årets lokalavis. Først og fremst er det gledelig å se hvor mye god lokalavis som lages i Norge. Dernest er det flott å se hvor mye bedre lokalavisene er blitt, år for år. Går man bare fem og ti år tilbake i tid har det vært en stor kvalitetsheving, både på nett og papir, for både konserneide og uavhengige lokalaviser. 

Likevel kan det alltid bli bedre, og noen ting har utpekt seg i de siste to årene. Det er fortsatt litt for mange aviser som behandler nettavisen som en digital kopi av papiravisene. Altså: At man kjører den samme saken med samme korte overskrift ut på nett. Det fungerer ikke. En nettavis må deskes for nett, på samme måte som at en papiravis må deskes for papir.

Vi ser også at mange er veldig gode på reportasjejournalistikken – men ikke alltid like god på nyheter. Limet og de gode historiene er viktig for lokalaviser. Men husk at det er nyheter som gjør at folk kjøper aviser. Glem ikke samfunnsoppdraget. 

Sist, men ikke minst: Mange kan bli enda bedre til å prioritere. Og det må dere, skal dere få tid til å lage de viktige nyhetene og deske innholdet godt for nett. Det viktigste rådet i den sammenheng er vel egentlig følgende: Halvparten av sakene dere skriver, kunne vært halvparten så lange og brukt halvparten så lang tid på. 

Slik vurderte juryen de to vinnerne av Årets lokalavis:

Kystens lokalavis Kyst og Fjord hadde ikke forstått at det var selveste Årets lokalavis-prisen de skulle få med seg hjem fra Oslo.

Kyst og Fjord

Kyst og Fjord er ei avis det smaker salt og lukter fisk av. Avisa traff årets jury som en ekte nordnorsk vinterstorm, for dette er ei avis som skiller seg ut: 

Ved første øyekast er Kyst og Fjord ei smal næringslivsavis, men avisa er så sterkt til stede på kaia at den virkelig blir en «kystens lokalavis». Her er det ekte historier om fisk, mennesker og verdiskaping, nasjonale saker som for lengst burde ha vært plukket opp av riksmedia. 

Avisa har fortsatt noe å gå på digitalt, men er og blir et foregangseksempel på hva dette handler om: journalistikk som betyr noe for målgruppen. Det ga Kyst og Fjord hele 22 prosent opplagsvekst i sitt tiende år. Og gjør dem meget fortjent til tittelen Årets lokalavis!

Dølen fikk diplom i både Journalistprisen, Årets digitale satsing og ikke minst Årets lokalavis.

Dølen

Med få ressurser lager Dølen et imponerende avisprodukt – i alle kanaler. Papiravisa er stramt redigert, har mange stoppunkter, solid layout og god bildebruk. Dølen imponerer også på nett, ikke minst med fersk videosatsing. 

Den lille avisa går dessuten foran i store steg med sin kritiske journalistikk. Graveprosjektet Rondablikk-soga holder en klasse vi sjelden har sett blant norske lokalaviser, uansett størrelse. At redaksjonen har valgt å samarbeide med andre aktører på slike prosjekter mener juryen er positivt, og et eksempel til etterfølgelse. 

Både denne og andre saker viser hvordan Dølen stiller spørsmål der lokalsamfunnet venter på svar. Ikke bare de enkle spørsmålene, men spesielt de vanskelige. Og slik løser redaksjonen samfunnsoppdraget sitt på en fremragende måte. 

Dølen er Årets lokalavis!

Se også Gard Michalsens tips til lokalavisene.