Gards 8. råd: Bildene er viktige

Nest sist, men ikke minst: Bilder er minst like viktig på nett som papir.

Det åttende rådet fra Gard Michalsen til lokalavisene:

«Saken er god, men bildene er ræva», fikk jeg høre fra desken en gang. Det burde de si oftere.

Slik lød en overskrift fra tidligere journalist, kommunikasjonsrådgiver og skribent Helen Frøyseth Nicholson på Medier24 for noen år siden. Og den oppsummerer egentlig veldig godt noe som strengt tatt er verdt langt mer enn ett av ni punkter i en gjennomgang som dette.

Men det er kanskje også symptomatisk for fotografiets plass i lokalavisjournalistikken: Det er noe vi gjør helt til slutt, litt for fort og uten særlig mye kjærlighet.

Ja, lokalavisjournalister flest må ta bildene selv. Du har det travelt. Kanskje er det ingen rundt eller over deg som snakker så mye om foto. Men det burde de. Og det er selvsagt ingenting i veien for at du kan ta tak i det selv.

Men hva skal du gjøre? De fleste av oss kommer veldig langt med noen få enkle grep:

  • Utstyr: Du trenger ikke en kamerabag med innhold til 100.000 kroner for å ta gode bilder. Til syvende og sist er det jobben du gjør som avgjør hvilke bilder du får. Samtidig er det stor forskjell på et kamera til 5000 og det til 15.000. Og denne forskjellen bør alle som lager avis ta seg råd til. Særlig gjelder det lysstyrke, fargegjengivelse og skarphet – evnen til å ta gode bilder under vekslende lysforhold.
  • Komposisjon: Altfor mange lokalavisbilder består av en håndfull mennesker som står oppreist på et kontor mens armene henger umotivert ned. Coronatiltak har kanskje gjort avstanden større, men kreativiteten har tilsynelatende ikke økt. Aller helst bør bildet fortelle noe om saken, i hvert fall hvis det skal fortjene fire eller åtte spalter på papir. Da må du tenke på hvor og hvordan du stiller opp folkene du tar bilde av.
  • Lær deg teknikken: Du kan gjøre mye med et bilde i Photoshop. Overraskende mye hvis du fotograferer i Raw. Men de fleste av oss har ikke tid til det. Det er heller ingen unnskyldning for å gjøre en dårlig jobb. Skal du ta bilder, må du lære deg lukkertid, blender og ISO. Du må stille disse rett. Og du må tenke på hvor lyset kommer fra. Som oftest vil du ha den sterkeste lyskilden bak deg, ikke som et sterkt motlys. Sist, men ikke minst: Fokus kan du ikke trylle med etterpå. Man kan som kjent bare fokusere på én ting om gangen. Sørg for at du og kameraet ditt har fokus på riktig sted.
  • Bruk tid! Det aller viktigste er kanskje at du har et bevisst forhold til fotojournalistikken, bestemmer deg for å bruke tid på det og faktisk prøver å gjøre en god jobb. Illustrerer det saken godt ved å ta bilde av disse folka der du tilfeldigvis møtte dem – eller fins det et sted du kan ta dem med for å gjøre det bedre? I så fall gjør du selvsagt det.

Gard Michalsen har redaktørerfaring fra flere lokalaviser, Medier24 og E24. De siste to årene har han vært i juryen for Årets lokalavis. Les også Michalsens helhetsinntrykk av avisene han juryerte.

Har du lyst på flere fototips? Bruk noen minutter på å se videoene med Ingerid Jordal på fotooppdrag, og få kjappe, konkrete råd om lokalavisfotografering:

Alle elsker portrett

Fotografer ein politikar

Ut på fiskereportasje