Matoppskrifter frå 1814

Er du på jakt etter stoff å skrive om i anledning grunnlovsjubileet? På bloggen Historisk kokekunst testar Riksarkivet ut matoppskrifter frå 1814. Kanskje folk kan lage sin eigen 1814-fest med historisk mat? Kanskje avisa kan teste ut nokre av oppskriftene? Det er lov å trykkje oppskriftene frå bloggen i avisa – så lenge du fortel kvar du har henta dei frå.

(foto: Runhild Seim, Riksarkivet)

Øvst på bloggsida er det lenka til Desserter og kaker, Supper, og Kjøttrettar og fiskerettar. Her vil du finne oppskrifter.

Om bloggen:
Den som leter i arkivene, finner! Under planleggingen av grunnlovsjubileet i 2014 kom vi over en liten slektsbok, full av familieoppskrifter. Oppskriftene ble skrevet ned i tiden omkring 1814, og viser vei til kjøkkenkunst og bordets gleder på eidsvollsmennenes tid. Tanken meldte seg: skal vi ikke prøve dem ut …? Som tenkt, så gjort! Vi stiftet Historisk kokeklubb i Riksarkivet – der vi prøver oss fram, deler erfaringer, smaker, noterer og justerer.
Vil vi oppdage glemte smaksbomber? Finner vi historisk inspirasjon til vår egen tids hverdag og fest? Og først og fremst: lykkes vi i å følge anvisninger uten mål og vekt, med ingredienser og fremgangsmåter fra en fjern fortid? På bloggen gir vi deg både originaloppskriftene og nye versjoner med mål, vekt og metode tilpasset vår egen tid. Der vi støter på problemer, deler vi dem!

Vedlegg: To bilete av korintsukkerbrød, til fri bruk.

Ynskjer du å bruke nokre andre bilete på bloggen, kan vi sende desse til deg. Ta kontakt med helfro@arkivverket.no