Budd for vitjng

(PETIT VALG2013): Siden man aldri lenger vet når det behager kjente politikere å stige ned for å menge seg med allmuen, altså du og jeg, gjelder det å være beredt. Eller «budd» som det sikkert heter i mållagsfløyen i Senterpartiet. Vi i Lofot-Tidende er veldig opptatt av å skape gode relasjoner, og vi tilbyr derfor en guide til deg som nå lever i konstant frykt for å få en rikspolitiker på døra, med en lokal representant og den stedlige pressen på slep.

Ved å følge våre anbefalinger blir besøket en garantert suksess, og du kan allerede nå senke skuldrene.For sett at du står med middagsoppvasken, og tilfeldigvis gløtter ut vinduet, og ser at Jonny Finstad og Erna Solberg lusker i nabolaget! Fortvil ikke, her kommer et par kjappe krisetiltak: Skynd deg ut, og sett den peneste bilen fremst, og på tur ut roper du til ungene at håret må vannkjemmes mens de hopper i 17. mai-klærne. Skynd deg inn, og let opp siste Dagens Næringsliv som legges lett henslengt i inngangspartiet. Skift fra P4 til P2 på radioen, og ikle deg en V-genser. Pust rolig, nu går alt så meget bedre.
– Ta ikke den ironiske tonen, svarer du med glimt i øyet når de komplimenterer hagen, oppkjørselen og nabolaget.
Samme ettermiddag kommer ungene inn, og nevner i forbifarten at Arne Reiersen og Jens Stoltenberg henger i senteret, men skal angivelig være på tur ut i boligområdene. Du slipper garantert ikke unna et besøk, siden alle skal med. Men du vil fortsatt bygge om opp gode relasjoner, og setter i verk følgende strakstiltak: Du skifter raskt tilbake til P4, setter den kjipeste bilen fremst, lar ungene fortsette å rote, mens du rasker sammen alle rosene som lokale Ap-politikere har dyttet på deg den siste uka. Bokhylla saumfares lynkjapt på jakt etter godbiter som «Langs veg og sti» av Oddvar Nordli eller «Slik jeg ser det» av Håkon Lie. Fremmedfolket inviteres inn på kaffe, og bes yte etter evne, så skal de få etter behov.
Dagen etter våkner du av at noen utenfor nynner på en salme, og du skjønner straks at Knut Arild Hareide er på lofotbesøk, og at Terje Wiik dorger rundt med det rikspolitiske agnet der du bor. Her er det ingen tid å miste, for snart ringer klokene for deg også. Og du tenker at om han ikke kommer til sine egne, så kan man jo alltids late som. Du låner naboens unger og danderer dem rundt om i huset sammen med de du har fra før, rykker ned palestinaskjerfene fra stumtjeneren og slår pc-en på. Du rekker akkurat å skrive ut en søknad om kontantstøtte som kan ligge tilfeldig fremme, og husk; det aldri feil å ha en brøddeig på gang. Pust rolig, og se gift ut.
Å ta i mot noen fra Miljøpartiet De Grønne er svært krevende, og her er vi mer tilbakeholdne med konkrete og bærekraftige råd. Dessuten vet du aldri når de kommer, siden de beveger seg lydløst i tøvde sko og er generelt lite fokusert i media. Men det er nok lurest å gjemme bilene bak sjåen, og lete opp alt som kan sykles på og spre disse utover gårdsplassen. Vel og merke hvis du fikk et forvarsel, og rakk å rigge deg.
Da er det greiere med Senterpartiet, som aldri lar sjansen til å kjøre traktor gå fra seg. Elisabeth Holand og Liv Signe Navarsete vil i så måte røpe seg tidlig. De vil helt sikker være joviale og greie, men vil du gjøre ekstra godt inntrykk settes pløying av plenen høyt i de kretser. Er du heldig har Senterparti-delegasjonen kjørt videre før Siv Jensen og Odd Eskil Andersen ankommer, for disse to delegasjonene vil neppe komme til enighet om støtteordninger for pløying av egen plen.
I så fall er det kun Venstre-delegasjonen som kan løse opp i floka, for Trine Skei Grande og Gry Åland har en lang partihistorie innenfor verdipolitisk diplomati å ivareta. Her er alle like gode, både til høyre og venstre, dog med forbehold om at de har en lang og smal høyskoleutdanning.
Uansett trenger du ikke frykte at SV vil invadere heimen din. Skulle Bård Vegard Solhjell komme hit en gang til, inviterer sikkert han og Mona Fagerås på fair trade-kaffe om bord i SV-bussen. Det eneste du må passe deg for er at de kjører videre med deg om bord, og nekter å slippe deg ut før du har meldt deg inn i partiet. De vet at de fleste begynner å mørne på Saltfjellet, og at de er fullt betalende medlemmer rett etter Grong.

Av ansv. redaktør og daglig leder Rune Andreassen i i Lofot-Tidende. På trykk fredag 23. august.
gjengitt med tillatelse fra avisa.