Midtsidene er blitt kunstgalleri

En gang i måneden, i hele 2013, setter Akers Avis Groruddalen av midtsidene til et kunstverk. Kunstverkene er eksklusive, laget spesielt for avisoppslaget.

– Veldig mange lesere synes dette er litt rart. Dette er en litt spesiell type kunst, litt moderne. Vi lager vanligvis en kompakt avis, og når det plutselig er to sider med bare en strek eller to, kan jeg forstå at leserne reagerer. Men det er jo litt kult òg, synes redaksjonssjef Hjalmar Kielland jr.

Avisen har blant annet fått leserbrev om midtsidekunsten.

«Kunst i Akers Avis Groruddalen» er en del av prosjektet «Kunst på Veitvet», som er et samarbeid mellom bydel Bjerke, Groruddalssatsingen og Kulturetaten i Oslo. Akers Avis Groruddalen er en av flere medspillere, og da kunstneren Tito Frey kom med ideen om å presentere kunst i avisen, stilte Akers Avis Groruddalen seg til disposisjon som galleri. Frey håper at avisprosjektet kan bidra til at flere blir interessert i kunst.

12 unge kunstnere har fått i oppgave å lage kunstverk som kan trykkes i avisen. Kunstnerne står fritt til å tolke Veitvet. Når Hjalmar Kielland jr. har hørt kunstnerne fortelle om kunstverkene sine, har han forstått at det ligger seriøse tanker bak.

– En kunstner har tatt utgangspunkt i et gammelt foto fra en fest på 1970-tallet, en annen har tatt utgangspunkt i en boligannonse. En tredje har gått i arkivene og funnet ut hvem som hadde telefon på et gitt tidspunkt i historien, forteller han.

Historiene presenteres på trykk, men ikke sammen med kunstverkene.

– Ideen er at folk skal bla gjennom avisa, og når de slår opp på midtsidene skal uttrykket slå imot dem. Hvis de hadde fått en grundig forklaring på forhånd, ville det ha ødelagt for den umiddelbare reaksjonen.

Da Olav Selvaag bygde Veitvet var han opptatt av at dette skulle være noe mer enn et sted å bo. Det skulle også være noe for hjerte og hjerne. Derfor satte han ut en masse skulpturer mellom blokkene, og derfor ble det også samfunnssaler/kirke/musikkonservatorium i det nye sentret – som da var Nord-Europas største. Prosjektet «Kunst på Veitvet» følger opp dette på ulikt vis. Målet med prosjektet er å styrke stedets identitet gjennom prosjekter som både skaper bevissthet om områdets historie og som gir ny forståelse av Veitvet og Sletteløkka som sted og samfunn. Den første delen av «Kunst i Akers Avis Groruddalen» sto på trykk 1. februar og var premieren på «Kunst på Veitvet».