LAGER NÆRRADIO: Radioredaksjonen i Radio E6 er den samme som avisredaksjonen i OPP.
LAGER NÆRRADIO: Radioredaksjonen i Radio E6 er den samme som avisredaksjonen i OPP.

Opplever oppsving på FM-nettet

Mediehuset OPP har drevet lokalradio på FM-nettet i mange år. De opplever et oppsving etter at de store radiokanalene forsvant over på DAB.

LAGER NÆRRADIO: Redaksjonen i Radio E6 er den samme som avisredaksjonen i OPP.

Mediehuset OPP har drevet lokalradio på FM-nettet i mange år. De opplever et oppsving etter at de store radiokanalene forsvant over på DAB.

Lokalavisa OPP driver også lokalradioen Radio E6 som har konsesjon i Oppdal, Rennebu og Midtre Gauldal. Hver morgen har de en times nyhetssending, og hver torsdagskveld er det radiobingo, konkurranse og hilsninger. Ellers sendes det musikk på kanalen. Redaktør Per Roar Bekken har inntrykk av at de har hatt en betydelig økning i antall lyttere etter at de ble alene på FM-nettet i Oppdal.

– Vi har ikke hatt noen lytterundersøkelser, men vi ser at vi har flere henvendelser og nye innringere i konkurransene. Det er blant annet mange håndverkere som går med øreklokker med FM-radio, sier han.

Han er likevel spent på hvordan framtida blir for radiokanalen.

– Hvis overgangen til DAB fører til at folk slutter å lytte på radio, er det dårlig nytt for alle oss som driver med radio, sier han.

Fruktbar vekselvirkning
Radio E6 ble etablert i 1995, sju år før OPP. I dag er radiokanalen et viktig supplement til avisa.

– Vi har en fruktbar vekselvirkning mellom nett, radio og avis. Vi kan følge opp avissakene på radio, og radiokanalen kan være en kilde for saker til avisa. Jeg tror mange lokalaviser kunne hatt glede av det samme, sier han.

Det er to av de fire i OPPs redaksjon som kjører radiosendingene. Alle gjør også radioopptak når de er ute på oppdrag for avisa. Da bruker de iPhone.

– Radiosakene kan være råstoff til papiravisa og nett, eller eksklusive for radio. Kulturelle innslag egner seg gjerne spesielt godt for lyd, sier Per Roar.

I sommer samarbeider de med turistkontoret og nyetablerte Visit Oppdal om innhold for turister.

Radiobingo gir inntekter
Radio E6 har et eldre publikum enn OPP har på nett, så mediehuset anbefaler radioannonsering for kunder med en eldre målgruppe. Det samme gjør de til kunder som ønsker å nå bønder eller andre som de vet hører mye på radio. Ellers er det bingoen som holder liv i kanalen.

– Bingoen har gått opp den siste tida. Det skyldes at du nå kan kjøpe bingoblokker på nett, sier Per Roar.

De ser nå på muligheten for å etablere samarbeid med Nea Radio på Røros.

– Vi ser på muligheten for å utvide med mer sendetid, utveksle programmer og utvikle nyhetssendingene. Vi skulle gjerne hatt nyhetsbulletin hver time. Vi må også vurdere om vi skal ha podkast, og vi må selvfølgelig vurdere om vi skal over på Dab. Det vil tida og omsetningen vise.

Lurer du på hvordan du kan starte lokalradio? Det kan du lese mer om hos Medietilsynet.

Les også om Nordvestnytt, den to mann store lokalavisa som lager tv-sendinger, og nå også radiosendinger en gang i uka. 

Her kan du finne noen smarte tips om du vil komme kjapt i gang med å publisere lyd.