Drangedalsposten-mobbesak

Avdekker omfattende mobbesak

En omfattende mobbesak rulles nå opp i Drangedal. – Dette kunne kommet fram i lyset tidligere dersom kommunen hadde hatt orden på journalføringa, sier redaktør Jan Magne Stensrud i Drangedalsposten.





Etter at Drangedalsposten publiserte denne saken har en rekke tidligere elever tatt kontakt med advokaten med historier om mobbing.

En omfattende mobbesak rulles nå opp i Drangedal. – Dette kunne kommet fram i lyset tidligere dersom kommunen hadde hatt orden på journalføringa, sier redaktør Jan Magne Stensrud i Drangedalsposten.

Ni tidligere elever fremmer krav mot kommunen i mobbesak, kunne Drangedalsposten melde mandag. De tidligere elevenes advokat forteller om grusomme historier og ødelagte liv. Etter at Drangedalsposten skrev om saken har advokaten blitt kontaktet av en rekke andre personer med lignende historier.

Redaktør Jan Magne Stensrud.

– Mobbing er ikke et rent drangedalsfenomen, men jeg har undersøkt litt og ikke funnet noen andre kommuner med samme omfang, sier Stensrud. Han mener at omfanget viser at problemet ikke bare handler om skolen, men om hele lokalsamfunnets holdning til mobbing.

– Vi i media spiller en viktig rolle ved å sette fokus på det og bidra til at de som ønsker det skal få fortelle sin historie, sier han.

De siste månedene har Drangedalsposten omtalt flere alvorlige hendelser ved Drangedal 10-årige skole. I mars skrev Stensrud om en lokal ungdomsskoleelev som har blitt mobbet siden barnehagen. – Både politikere, lærere og mange foreldre sitter med hendene i fanget og venter til det går over. I mellomtiden blir barn skadet for livet – er det verd det, spurte eleven.

Har fulgt med på skolemiljøet lenge
Redaktøren skrev sin første sak om mobbing i september 2013. En mann med to mastergrader og Mensa-medlemskap sto fram med en sterk mobbehistorie fra skoledagene sine i Drangedal. Her kan du lese en oppdatert versjon av saken. Etter at han hadde skrevet denne saken, fikk Stensrud øynene opp for en ukultur i Drangedal. Han begynte å følge med på skolemiljøet, og forsto at miljøet ikke var bra.

– Problemet er at kommunen har hatt svært dårlig journalføring av dokumenter. Det har gjort vårt innsynsarbeid vanskelig, og det svekker innbyggernes rettssikkerhet. Vi skrev om den manglende journalføringen i fjor, og det resulterte i at hele administrasjonen ble sendt på kurs i journalføring. Siden har det blitt bedre, men det er store huller i arkivhistorien, sier Stensrud.

Det var i postlistene han fant informasjon om at en erstatningssak mot kommunen var under oppseiling. Formannskapet i Drangedal ble orientert 14.12 2017 om sak 101/17: Orientering om mobbing i skolen. Saken var unntatt offentlighet, og Drangedalsposten ba om innsyn. De fikk avslag, men klaget til fylkesmannen som ga dem medhold. Fortsatt nektet kommunen å gi fra seg dokumentene.

– De mente at de trengte arbeidsro. Det har vi gitt dem, men nå har de hatt arbeidsro. Vi har fortsatt ikke fått dokumentene, men vi har fått informasjon fra kommunen og fra mobbeofrenes advokat, sier Stensrud.

Utfordrende å skrive kritisk
Drangedalsposten har den siste tiden skrevet flere kritiske saker om kommunen. Redaktøren opplever at det er utfordrende å være kritisk på et lite sted. «Har du ikke noe positivt å skrive om?» «Det er ikke bare i Drangedal det mobbes,» får han høre.

– Nei, men kanskje kan vi bidra til at Drangedal får et bedre lokalsamfunn, sier Stensrud, som legger til at han også får mange positive tilbakemeldinger fra folk som er glade for at problemene endelig kommer fram i lyset.

Til andre lokalaviser med mistanke om mobbeproblemer, har han følgende oppfordring:

– Bruk innsynsretten, og snakk med pensjonerte lærere og folk som har gått på skolen tidligere.

Her kan du lese Drangedalspostens sak om erstatningskravet.

Les også: Sjekk hvilke skoler som sliter med mobbing.

Nye nettsider
Drangedalsposten fikk nettavis for en måned siden, https://www.drangedalsposten.no og Stensrud kan fortelle om en strålende start. Med et dekningsområde med 4100 innbyggere regner han med at de har 2500 i målgruppen for digitalabonnement. Hittil har de hatt 11.000 brukere og 160.000 sidevisninger. Tilgangen har foreløpig vært gratis, og Stensrud er spent på hvordan utviklingen blir når de skrur på betalingen.

Drangedalsposten bruker Appex sin avisløsning som er spesielt utviklet for lokalaviser. Her kan du lese om Appex’ samarbeidsavtale med LLA.

Drangedalsposten nye nettsider.