Redaktør Guri Jortveit i Arbeidets Rett er blant de som har gitt innspill til planleggingen av prosjektet.
Redaktør Guri Jortveit i Arbeidets Rett er blant de som har gitt innspill til planleggingen av prosjektet.

Den store folkevandringa: – Dette vil forbedre journalistikken vi allerede driver med

– Det er klart at vi må bli med på dette! Jeg er helt sikker på at vi får mange gode saker ut av det, og jeg er helt sikker på at det vil treffe leserne våre. Ellers hadde vi ikke gjort det, sier redaktør Guri Jortveit om det store samarbeidet som lokalavisredaksjonene snart kan bli med på.

NRK, LLA og SUJO (Senter for undersøkende journalistikk) jobber i disse dager med å skreddersy en research-pakke om flyttemønster for lokalavisene. De har blant annet laget interessante statistikker og 200 ideer til saker. 8. mars blir LLA-avisene invitert med på en tre ukers produksjonsfase med mulighet til daglig oppfølging.

Redaktør Guri Jortveit i Arbeidets Rett er blant LLA-redaktørene som har gitt innspill underveis i planleggingsfasen. Hun er ikke i tvil om at redaksjonen kommer til å benytte tilbudet, som hun tror vil gi både godt stoff, ny kompetanse og nyttige erfaringer.

– Folketallsutvikling er et tema som angår oss alle, enten vi bor i et pressområde eller et distriktsområde. Når noen setter et vidt og bredt lys på det blir vi sikra tilgang til et helt unikt materiale med mye fakta som det ville vært arbeids- og tidkrevende å skaffe selv, sier hun.

God erfaring med NRK-samarbeid

Som Amedia-avis har de erfaring med å løse større prosjekter sammen med andre aviser i konsernet. I 2019 samarbeidet dessuten Arbeidets rett med NRK og andre lokale konkurrenter om valgdekning.

Saken fortsetter etter annonsen.

– Det gikk kjempefint. Vi fikk veldig mye bra ut av det, og det ble godt mottatt av publikum. Det gjør meg sikker på at dette samarbeidet med NRK vil bli bra. At vi i tillegg får tilgang til Senter for undersøkende journalistikk vil helt sikkert inspirere til mer samarbeid med dem også.

Hun gleder seg også til å jobbe med stoffet sammen med mange andre lokalaviser.

– Det vil øke verdien av det vi finner ut. Vi vil kunne sammenligne våre resultater med andre. Én pluss én blir mye mer enn to, sier hun.

«Rett i koppen»

Også redaktør Esther Moe i Suldalsposten har vært involvert i planleggingen. Hun mener prosjektet vil være vel anvendt tid for redaksjonen.

Saken fortsetter etter bildet.

Redaktør Esther Moe i Suldalsposten vil bruke prosjektet til å forbedre den journalistikken avisa allerede driver med.  FOTO: Suldalsposten

– Vi hadde ikke blitt med hvis vi ikke så at det var noe «in it» for oss. Dette er et tema som vi ofte lager saker på. Problemet vårt er at når vi kunne tenke oss å sammenligne big data er det vanskelig å få tid til det. Dette prosjektet gir oss «rett i koppen»-tilgang fordi NRK sitter med en stor research-muskel. Samtidig tror jeg at NRK kan oppleve at vi gjør dem klokere på det som ligger bak tallene. Jeg tror store og små kan jobbe veldig godt sammen, og at vi kan få en vinn-vinn-situasjon som kan utdype virkeligheten, sier hun.

Esther Moe omtaler prosjektets tema som grovbrød og hverdagsklær. Hun vil ikke pakke det inn som spesialstoff i bunad, men se på hvordan det kan forbedre den journalistikken avisa allerede driver med.

– Suldal er en klassisk fraflyttingstrua kommune. Dette er en kritisk del av livet på bygda og en naturlig del av nyhetsdekningen vår, sier hun.