Landslaget for lokalaviser (LLA) var med da Norsk Presseforbund la ned blomsterkrans ved minnesmerket for den illegale presse i Hydroparken i Oslo tirsdag morgen.
Under markeringen sa Ingrid Nergården Jortveit (bildet over) i presseforbundet at 212 mennesker mistet livet i Norge fordi de ga ut ulovlige aviser under 2. verdenskrig. Nergården Jortveit understreket at med det som skjer i Europa nå, så blir det svært tydelig og nært for alle hva som skjer med et samfunn der pressen ikke er fri.
Også Rune Ottosen i Den norske UNESCO-kommisjonen og Kjersti Løken Stavrum i Norske PEN la ned blomster og minnet om viktigheten av pressefrihet og demokrati.
I tillegg til Norsk Presseforbund, UNESCO-kommisjonen, PEN og LLA var Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftene (MBL) med på markeringen.
LLA deltok også på en markering av Pressefrihetens dag i Bergen, der Stortingets familie- og kulturkomité besøkte Media City. En av de som holdt presentasjon under arrangementet var redaktør Arve Uglum i Sogn Avis. Han fortalte om «Den store folkevandringa», fjorårets store samarbeidsprosjekt mellom NRK, SUJO og LLA-aviser. Les mer hos Medier24.
Journalisten.no omtaler i dag den internasjonale pressefrihetsindeksen fra Reportere uten grenser (RSF). Fortsatt er Norge i toppen, mens Russland nå er på 155. plass av 180 rangerte land. Til Journalisten.no sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen at Norges plassering er noe vi skal være stolte av, men definitivt ikke ta for gitt.
– Det har ikke kommet av seg selv, sier kulturministeren.
I et debattinnlegg i Aftenposten i dag skriver Kjersti Fløgstad, Kristin Skare Orgeret og Knut Olav Åmås at pressefriheten er under angrep og at Norge har et spesielt ansvar. Se hele debattinnlegget i Aftenposten.no her.
Til stede under markeringen av pressefrihetens dag i Hydroparken: Arne Jensen i Norsk Redaktørforening (t.v.), Veslemøy Rysstad i MBL, Geir K. Hus og Lene Østberg i LLA, Kjersti Løken Stavrum i Norske PEN, Rune Ottosen i UNESCO, Ingrid Nergården Jortveit i Norsk Presseforbund, Annette Groth i UNESCO og Hilde Tretterud i Norsk Journalistlag. Foto: Espen Brynsrud, Norsk Journalistlag og Sindre Granly Meldalen, Norsk Presseforbund.