Eva S. Winther i Saltenposten har møtt tiendeklassinger som forteller om det vanskelige valget av videregående utdanning. Her er to av tiendeklassingene med bilder fra første skoledag for snart ti år siden.
Eva S. Winther i Saltenposten har møtt tiendeklassinger som forteller om det vanskelige valget av videregående utdanning. Her er to av tiendeklassingene med bilder fra første skoledag for snart ti år siden.

Temasider fullstappet av ung-stoff

På sine temasider om yrke og utdanning (YOU) har Saltenposten mye stoff som kan være nyttig og interessant for tiendeklassingene som snart skal begynne på videregående – og for mange andre.

– Vi har hatt YOU-tema tidligere, men det er et par år siden sist gang. Vanligvis har vi hatt det på høsten i forbindelse med ei utdanningsmesse og åpen dag på de videregående skolene på Fauske og i Saltdal, men denne gangen valgte vi å legge det til tiden rett før elevene skal søke på VGS, forklarer Eva Winther i Saltenposten.

YOU-temaet er absolutt et pluss-prosjekt. De annonsekronene som Saltenposten får inn på dette temaet er penger som avisa ellers ikke ville fått inn – kjærkomne kroner i kassa.

Hva skal du bli

På YOU-sidene er det mange gode ideer til stoff som kan interessere unge lesere. Saltenposten har blant annet undersøkt hva et knippe 15-åringer vurderer å søke på av videre utdanning. De har intervjuet rådgivere om tiendeklassingenes valg, de har intervjuet elever på videregående om hvordan de trives på skolen, og de har intervjuet noen som har funnet riktig hylle om hvordan veien var fra ungdomsskolen til drømmejobben. Dessuten har avisa snakket med barnehagebarn om hva de vil jobbe med i fremtiden. 

Avisa har intervjuet lærlinger og satt fokus på programfag som står i fare for å bli lagt ned, en bygg-klasse med bare tre elever.

Livet på hybel

Avisa har også sett nærmere på hybeltilværelsen som en del av tiendeklassingene har i vente. En 17 år gammel hybelboer deler av sine erfaringer og forteller blant annet at det er viktig å være streng med seg selv, sørge for å få nok søvn, lage et budsjett og holde budsjettet. En økonom kommer med konkrete tips om hvordan hybelboerne kan få pengene til å strekke til. Avisa har også besøkt en videregående skole som tilbyr både vekking, frokost og middag til elevene som bor på hybel. Elevundersøkelsen viser at elevene trives godt på denne skolen. 

Her kan du se noen av YOU-sakene til Saltenposten.