Midt-Telemark har blitt rammet av styrtregn og flom flere ganger de siste månedene. Her et blide fra 4. september.
Midt-Telemark har blitt rammet av styrtregn og flom flere ganger de siste månedene. Her et blide fra 4. september. FOTO: Øystein Akselberg, Bø blad

Slik jobber de når flommen treffer

Les Bø blad-redaktøren sine beste råd til redaksjoner som skal dekke styrtregn og flom.

Det regner godt over store deler av Sør-Norge nå. Bø blad forbereder seg på flom nummer tre på kort tid. Redaktør Hilde Eika Nesje deler sine beste råd:

Det viktigste er å planlegge og tenke gjennom hvem som skal gjøre hva. Og spørre seg hva folk er opptatt av å få informasjon om. Først info, så historier. Og bilder er viktig. Allier dere med folk som kan hjelpe med det rundt omkring hvis dere ikke klarer å være overalt selv.

  • Bruk pressemeldinger om hva som er ventet og eventuelle advarsler på forhånd, lokalt bilde er viktig. Da får du folk til å følge med videre.
  • Hvilke veier som er stengt, og eventuelt hvilke tog som ikke går er folk veldig opptatt av. Vi skilte på kommunale- og fylkesveier. Holdt tett kontakt med teknisk etat i kommunen.
  • Få inn bilder fort, lag bildesak der det står at bildearkivet blir oppdatert, og bytt forsidebilde og rekkefølge på bilder etter hvert som nye bilder kommer inn slik at folk opplever noe nytt.
  • Finn en kontaktperson i kommunen som forstår at dere trenger informasjon raskt, og som kan hjelpe med info og viderekobling til rette personer som vet.
  • Sørg for å forberede alle journalister på at de må ha tøy og transportmiddel til å dra ut, har dere ressurser nok, hold to inn. En som kan deske og en som kan ta imot bilder, lage statistikk og andre småsaker og evt ta forefallende, pluss kanskje sørge for andre typer saker innimellom. Ikke alle vil bare lese om flom.
  • Vi lagde tidlig en boks øverst med info om at vi ønsker bilder og hvor folk kan sende dem.
  • Saker fra lokale målestasjoner har gått bra hos oss.

Under fjorårets Lokal & digital-konferanse delte Hallingdølen og Fjuken sine erfaringer med flommen Hans. Rådene var mange av de samme: Folk har et stort informasjonsbehov i slike situasjoner, og lokale medier er de viktigste kildene til god og oppdatert informasjon. I første omgang er det viktig å komme ut med riktig og viktig informasjon om hva som skjer og hvilke veier som blir stengte. Ta imot tips og få ut bilder og videoer. Etter hvert kan det lages mye god journalistikk på konsekvensene. Og det er viktig å ha godt utstyr, gode planer og god kommunikasjon internt. Det er lurt å øve på slike situasjoner, for mye kan gå galt når uværet også treffer redaksjonen.