Se opptak: Inspirasjonslunsj om Hallingdølens «Røynda»

Hvilke hensyn bør journalister ta når de intervjuer mennesker i sorg, og når de setter nytt søkelys på gamle traumer? Og hvordan få dramatiske enkelthendelser til å handle om noe universelt? Det var blant spørsmålene vi stilte i samtalen med Hallingdølens Elias Dahlen og Anna Huseby og tidsskriftredaktør Marte Spurkland.

Utgangspunktet for samtalen var Hallingdølens podkast «Røynda», som handler om trippeldrapet på Geilo i 2002. Journalistene i Hallingdølen fortalte om hvordan de jobbet med podkasten, og om etiske utfordringer de støtte på underveis. I podkasten har de intervjuet både ofre og pårørende til de drepte – og til drapsmannen, som begikk selvmord samme natt som drapene skjedde. De har fortalt den sterke historien, men også satt søkelys på tema som utenforskap og mobbing.

Marte Spurkland har ofte fordypet seg i tunge historier om drap, sorg, kriser og utenforskap. Hun er tidsskriftredaktør i Humanist forlag. Hun har tidligere vært journalist, forfatter og programleder i NRK, DN, VG, TV2 og Aftenposten. I 2021 skrev hun boken «Ut av krisen. Beretninger om sammenbrudd og tilsynelatende håpløshet, men også om mot og den ukjente styrken som bor i oss alle.»