Flatangernytt har intervjuet en litauisk familie som bidrar til å holde folketallet oppe. Foto: Flatangernytt
Flatangernytt har intervjuet en litauisk familie som bidrar til å holde folketallet oppe. Foto: Flatangernytt

Innvandrerne har reddet folketallet i bygdene

Hver fjerde mann mellom 30 og 54 år som bor i Flatanger er fra utlandet, skriver Flatangernytt. Tallene har de funnet gjennom prosjektet Den store folkevandringa.

I dag har Flatangernytt publisert tre saker om hvordan innvandring har påvirket folketallet i Flatanger. De har sett på tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet som viser at Flatanger pr 1. januar 2020 hadde 134 innvandrere og 9 barn født av foreldre som har innvandret fra andre land.

Aller flest kommer fra Litauen. I denne saken har de intervjuet en familie fra Litauen som har kjøpt seg hus lokalt (zoom inn for å lese teksten).

– Det var overraskende at hele 41 personer kommer fra Litauen, sier redaktør Ove Magne Ribsskog.

Overrasket ble de også da de oppdaget at hver fjerde mann mellom 30 og 54 år er fra utlandet.

Flatangernytt har besøkt Flatanger-bedriften Trønderelement der sju av ti ansatte er fra Litauen. Litauerne inviterer hverandre, forteller de. Den største utfordringen er å lære seg norsk, når de knapt har norske kolleger. Damene lærer språket raskere, ifølge sjefen hos Trønderelement.

Her kommer innvandrerne i Flatanger fra. Skjermbilde fra Flatangernytt.no

«Den store folkevandringa» er et samarbeidsprosjekt mellom lokalaviser organisert i Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.  Sammen lager vi journalistikk om flyttestrømmene som endrer Norge.

Også NRK publiserte i dag en sak om hvordan innvandring har berget folketallet på bygda. NRK har intervjuet innvandrere i Vang. De har også grafer som viser hvordan folketallet i de minst sentrale kommunene har stabilisert seg på grunn av innvandring de siste ti årene. NRK har intervjuet direktør Marit Lofnes Mellingsen i Distriktssenteret. Hun kommer med råd til kommuner som ønsker å bli bedre på integrering.