Ny rapport: Lokalavisene følger godt med på næringsliv og lokal politikk

Næringsliv, helse og politikk. Det er stoffområdene som lokale nettaviser dekker aller mest.

Onsdag la Medietilsynet fram en rapport om innholdet i norske medier. På Pressens hus fortalte tilsynets direktør Mari Velsand at næringsrelaterte saker, politikk, idrett, helse og beredskap er temaene som fikk størst dekning i norske nettaviser i fjor.

– Til sammen utgjør disse temaene en stor del av nettavisenes nyhetsdekning. Dette er samfunnsviktig innhold, som bidrar til at mediene oppfyller sin demokratiske rolle.

Dekningen av ulike tema i lokal- og regionavisene har mange likhetstrekk med de nasjonale breddemediene.

– Dekningen blir likevel ulik, fordi lokal- og regionavisene stort sett, og naturlig nok, dekker saker innenfor sitt geografiske område, sa Velsand under presentasjonen på Pressens hus.

Landslaget for lokalaviser (LLA) sin generalsekretær Tomas Bruvik og pressepolitisk rådgiver Rune Hetland var fornøyd med det de hørte onsdag:

– Rapporten viser at lokalavisene tar samfunnsansvaret sitt på alvor. Det er lokalavisene som følger lokal politikk og forvaltning. Våre liv leves lokalt, derfor er det lokalavisene som fortsatt må lage god journalistikk om lokalpolitikken i kommunene, sier Bruvik og Hetland. De synes også det er positivt at lokalavisene bruker mye plass i nettutgavene sine på nærings- og arbeidsliv:

– Grunnlaget for å bo og leve i et lokalsamfunn, er et oppegående næringsliv som trygger og skaper gode arbeidsplasser. Det er positivt at lokalavisene bruker plass på lokal handel, bedrifter og annet næringslivsstoff, sier Tomas Bruvik og Rune Hetland i LLA.

På Medietilsynets nettsider, kan du lese mer om innhaldsmangfoldet. Her kan du også laste ned hele rapporten.

Mer fra debatten i Pressens hus hos Medier24.no

Utdrag/skjermdump fra Medietilsynets rapport.

Medietilsynets inviterte et knippe redaktører til debatt om innholdet i nettavisene, da tilsynet la fram sin nye rapport. Fra venstre Mari Velsand i Medietilsynet, Erik Sønstelie i Oppland Arbeiderblad, Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land, Helje Solberg i NRK, Tora Bakke Håndlykken i VG og Jostein Larsen Østring i Amedia.

Helle Sjøvaag, professor ved Universitetet i Stavanger, understreket hvor viktig det er med lokalaviser landet rundt, blant annet for å følge lokal politikk.