Velkommen til årets landsmøte!

Er du klar for å møte aviskolleger fra hele landet? Få faglig påfyll, ny kunnskap og nye innspill – og en dose kultur? Diskutere store og små utfordringer i avishverdagen? Få ny inspirasjon og lade batteriene? Da bør du og kollegene dine nå melde dere på til lokalavisenes årlige begivenhet: LLAs landsmøte! I år møtes vi i hovedstaden første hele helga i mai.

I dag åpner vi for påmeldinger her på LLAs nettsider. Men før du trykker på påmeldingslinken som du finner lengre ned på disse sidene, og før du kaster deg over programmet: Husk også at fristen for å være med på årets aviskonkurranser nærmer seg.

Tirsdag 22. februar må avisa di ha fått sendt oss bidragene.

I år har vi flere og nye konkurranser og enda mer spenning. Viktig praktisk og utfyllende informasjon til deltakeravisene laster du ned fra denne pdf-filen.

Her er det du ellers kan få med deg i Oslo noen dager ut i mai:

I år er det produktforbedring som er temaet vårt. Under mottoet 10 % bedre ønsker vi å inspirere til å yte det lille ekstra for å heve avisproduktet vårt enda et par hakk. Det gjør vi i forvissingen om at lokalavisens plass i lokalsamfunnet fortsatt er solid og stabil, men at konkurransen om folk sin tid likevel blir tøffere. Dessuten vet vi at den typiske lokalavismedarbeider liker å se nye muligheter. Når vi møtes i Oslo, skal vi derfor få inspirasjon til å strekke oss enda litt lengre for å lage enda litt bedre lokalaviser.

Førstemann ut som vet mye om å bli litt bedre, er fotograf Dag Thorenfeldt. Han vet veldig mye om engasjement, faglig stolthet og gode bilder. Dag var med oss i Haugesund for sju år siden, fikk terningkast fem og seks av omtrent alle og vi gleder oss nå til å få han tilbake for å holde åpningsforedraget om fredagen. Det blir helt sikkert en inspirerende seanse!

På fagdagen utover fredagen byr vi på en fin rekke med parallellsesjoner, hvor du kan plukke det foredraget som du tror du vil ha mest glede av. Forhåpentligvis har du med deg flere fra avisa di, og da fordeler dere foredragene i mellom dere slik det passer avisa best.

Fredag kveld blir det mat, drikke, musikk og ikke minst spennende avis- og Osloquiz! Samme kveld utløses også spenningen rundt de første aviskonkurransene.

Lørdag morgen åpnes med feiende rytmer av Tabanka Crew. Deretter får vi se hvordan lokalavisene sin egen drømmelokalavis ser ut. Vi har nemlig utfordret et knippe prisvinnende LLA-aviser de siste fem årene til å lage den ultimate lokalavis, verken mer eller mindre! Hvilken stoff-mix bør morgendagens lokalavis ha? Hvordan skriver vi for unge lesere? Hvordan brukes bildene? Hvordan bør lay-outen være? Hva er gode annonser? Hvordan selger vi avisen? Og hva skal til for at det skal være morsomt og givende å jobbe i lokalavisa år etter år? Det håper vi å få svar på når redaktør Edd Meby i Våganavisa og flere andre prisvinnende lokalaviser entrer scenen lørdag morgen.

Når lokalavisenes egen drømmelokalavis er presentert, får vi høre hva to av landets dyktigste grafiske designere mener om drømmelokalavisa. Arne Edvardsen og Walter Jensen i Bergens Tidende inntar kommentatorplassen. Det samme gjør tre unge lesere og foreldrene deres. Slik får vi høre hva både fagfolk og lesere i minst to generasjoner synes om morgendagens lokalavis.

Etter dette, kan du velge mellom to seanser: I den ene får vi besøk av både politisk redaktør Harald Stanghelle og den meget vellykkede ungdomsredaksjonen (Si D´) i Aftenposten. I løpet av en liten time får vi nyttige innspill på leder og debattstoff, pluss noen nyttige erfaringer om hvordan vi kan engasjere unge lesere.

Alternativt kan du velge en runde hos avisleverandørene. I år håper vi å få samlet blant annet leverandører av produksjons-, annonse-, og abonnementssystemer, blant annet for å se hvordan avisene kan presenteres både på papir, mobil og lesebrett. Vi håper også å få til et par miniforedrag.

Deretter drar vi alle ut på tur! Vi spaserer i samlet flokk bort til det relativt nye og flotte Operataket, hvor vi nyter omgivelsene, utsikten og lett servering.

Etter et par timer ute på byen, møtes vi igjen på hotellet, til den Store oppsummeringen. Da konkluderer vi med hva som er lokalavisenes drømmelokalavis, vi byr på LLAs nye og spennende kursplan og vi ser på hvordan vi kan dekke kommunevalget. Ikke minst: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund avslutter de to faglige dagene med et par gode meldinger og oppfordringer til oss i lokalavisene.

Så er det duket for festmiddag! Som vanlig får vi da en stilfull kveld med god mat og drikke, kåring av Årets lokalavis og kulturinnslag.

Er du klar? Send inn konkurransebidrag denne uka, snakk med aviskollegene dine, sjekk kalenderen og meld deg på! Vi håper å se så mange avisvenner som mulig i hovedstaden 6. – 8. mai.

PS: Dagen før dagen, torsdag 5. mai klokka 17.00, inviterer vi som vanlig til ledersamling. Da blir det en gjennomgang av mulige rammevilkår for lokalavisene etter at mediestøtteutvalget nå har lagt fram sin rapport, det blir formelt årsmøte i LLA og generalforsamling i Lokalavissamkjøringa.

Dersom andre enn lederne i avisene også ønsker å komme utover ettermiddagen og kvelden torsdagen, er dere selvsagt velkommen til det. Rom på hotellet reserveres uanset gjennom påmeldingen din til LLA.

Hjertelig velkommen til Oslo.

Vennlig hilsen

Ståle Melhus, styreleder

Rune Hetland, Lene Østberg, Helen Frøyseth og Geir K. Hus i LLA-sekretariatet

Programmet time for time:

Torsdag 5. mai

17.00 – 18.00:

Ledersamling: Oppfølging av mediestøtteutvalgets rapport og LLAs pressepolitikk

18.15 – 19.30:

Årsmøte i LLA og generalforsamling i Lokalavissamkjøringa

Fra 20.00:

Mat & drikke

Fredag 6. mai

11.00: Offisiell landsmøteåpning og åpningsforedrag:

Kulturinnslag, LLAs styreleder Ståle Melhus og fotograf Dag Thorenfeldt

13.00 -14.00: Lunsj

14.00 – 18.00: Fagdag

Du kan velge ett av flere parallell-foredrag omtrent hver nye time:

14.00 – 15.00

Slik tar og bruker vi gode bilder i lokalavisa. Fotograf Vidar Herre i Hordaland og journalistene Lise Maria Knutsen i Våganavisa og Filip Blaauw i Gjesdalbuen.

eller

Markedsforedrag; Fem gode case fra lokalavisene. Mer info senere.

eller

Lesebrett, mobil og papir; LLAs innovasjonsgruppe forteller hva som skjer og kva vi kan gjøre med papir, lesebrett og mobiltelefonene (Dobbelt-time fra 14.00 – 16.15)

eller

En time til dead-line, hvordan redde et bilde. Praktisk photoshop-jobbing og nyttige tips. Institutt for grafiske medier (IGM). (Dobbelt-time fra 14.00 – 16.30) NB! Ta med din egen maskin. Hvis du ønsker å bruke IGM-maskin, så krysser du av når du melder deg på.

15.15 – 16.15

Tett på næringslivet. Redaktør Arne Frøkedal i Grannar om næringslivsjournalistikk i lokalavisa.

eller

Markedsforedrag; salgsmotivasjon og salgsråd. Mer info senere

eller

Lesebrett, mobil og papir (fortsetter. dobbelt-time fra 14.00 – 16.15)

eller

En time til dead-line, hvordan redde et bilde, (fortsetter, dobbelt-time fra 14.00 – 16.30)

16.45 – 18.00:

Godt og rett språk, mest på nynorsk. Nynorsk Pressekontor frå den nye NPP-språk-boka

eller

God avisdesign! Mest om redaksjonelle sider, litt om gode annonsesider. Arne Edvardsen og Walter Jensen, Bergens Tidende.

19.00:

Første prisutdelinger, avisquiz, mat og kultur.

Lørdag 7. mai:

09.00:

Svingende kulturell morgenstund med Tabanka Crew

09.15 – 11.15:

Lokalavisenes egen drømmelokalavis!

11.30 – 12.30:

To ting på en gang: Velg mellom Aftenposten-foredrag eller leverandørutstilling med mini-foredrag.

12.30 – 15.00:

Ut på tur! Vi besøker først Operataket. Lett servering.

15.00 – 16.00:

Den Store oppsummeringen:

LLA med spennende kursplan, litt om kommunevalget + gode råd fra generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

19.30: Den Store festmiddagen

*Søndag 8. mai: *

Hjemreis

Deltakeravgift (kommer torsdag eller fredag)

Påmeldingslink

Hver medarbeider i hver avis må melde seg på via linken. Du reserverer også hotelrom gjennom påmeldingen her. Evt. fly eller togbilletter ordner du selv.

Hjertelig velkommen til hovedstaden i mai.