Valget, sett fra huggestabben

“Overraskende krumspring, skandaler, moro, og nerveslitende spenning, er standard ingredienser i valgkamp. Unntaket kom ikke i år heller.” Les valgkommentaren til redaktør Morten Hofstad i Helgelands Blad.

Skyteskive. Lokalavisa blir ofte brennpunktet når kommunene går til valg. Det foregår en ganske intens dragkamp for å få oss til å skrive fordelaktig om partiene, og det er kamp om plassen for å komme på trykk med innlegg.

Vi blir dermed også lett skyteskive for aktørene, som trenger noen å skylde på når det går dårlig.

Åpnet opp. Vi valgte i år å åpne spaltene på vidt gap for innlegg fra kandidater til både kommune- og fylkestingsvalget. Til sammen har vi brakt 48 sider med til sammen 109 innlegg i perioden 22. august til 9. september.

Til tross for omfanget av debatt i våre spalter fikk vi dessverre ikke plass til alle innleggene som haglet inn. Partiene rundt i kommunene har dessuten fått komme på trykk med tallrike utspill på reportasjeplass. Slik vil vi at valgkampen lokalt skal være. Vi skal ikke stå i veien for noen.

Allerede før valget fikk vi grov kjeft fra gubbene i Alstahaug Ap for angivelig Høyre-avvik. Samtidig hører vi fra Høyre-kretser at det etter valget vurderes en klagesak mot vår valg-dekning.

Helgelands Blad er dermed omtrent akkurat der vi skal være. Kjeft fra begge sider er et tegn på at vi må ha gjort noe riktig.

Årets frekkis. Årets frekkis i valgkampen kom i år overraskende fra Træna. Torsdag før valget ble vi oppringt av fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) som kunne gi oss en lekkasje fra høstens statsbudsjett: Havneutbyggingen i Træna til en kvart milliard kroner var forsert med to år, og vil komme i gang allerede neste høst.

Ministeren kunne fortelle at æren for denne nyheten var ordførerkandidat Hege Antonsen (Ap). Men alle som kjenner saken vet at næringssjef Per Pedersen, den andre ordførerkandidaten, hadde jobbet fram hele havneprosjektet.

Pedersen hadde til og med laget dokumentene som Hege Antonsen hadde med seg til møtet med Ap-toppene. Stuntet fra Arbeiderpartiet viste seg til slutt å ikke slå an hos velgerne. Per Pedersens liste fikk hele 70 prosent av stemmene i Træna.

Valgmøte. Helgelands Blad og Helgeland Arbeiderblad gikk i år sammen om å arrangere valgmøte i Sandnessjøen, torsdag før valget. Tilbakemeldingene fra velgerne har vært overstrømmende positive. Det virker som mange fant møtet informativt og avklarende for deres egne valg, akkurat som vi håpet det skulle bli.

Møtet må ha hatt et betydelig publikum som følge av nett-TV og direktesending på Radio Helgeland. Kandidatene ga uttrykk for stor grad av nervøsitet i forkant. Bård Anders Langø sier han knapt sov natta før møtet.

Det sier litt om hvordan det oppleves å stikke hodet fram i lokalpolitikken. Så tett opp mot valgdagen føler politikerne at velgerne har sine øyne på dem, og det merkes åpenbart. Valgresultatet indikerer at nettopp dette valgmøtet ble avgjørende. De som gjorde det godt i gymsalen på Sandnes, gjorde det godt blant velgerne.

Årets sitat fra valgkampen sto Trond A. Johansen (Frp) for: «Alstahaug er det nye Hellas», mente han.

Årets mageplask. Partiveteran og tidligere ordfører, Bill Rønning (Alstahaug Ap) skapte hakeslepp i vide kretser da han lot seg intervjue i Helgeland Arbeiderblad drøye to uker før valget.

I en relativt liten, men spektakulær, artikkel klarte Rønning å begå tre mageplask på gang; å forkaste lokalpartiets program, å dolke sin egen ordførerkandidat i ryggen, og ikke minst; han gikk langt i å oppfordre velgerne til å stemme på Frp.

Samme dag ble Rønning innkalt til et krisemøte med en del partifolk. Det fortelles på informert hold at det tok overraskende lang tid før Rønning var villig til å ta inn over seg betydningen av hva han hadde sagt. Flere kilder sier Rønning fikk beskjed av partifellene om å holde seg unna offentligheten resten av valgkampen.

Dagen etter kommer et beklagende innlegg i Helgelands Blad der Rønning innrømmer at uttalelsene «hadde falt mange tungt for brystet». Helgelands Blad karakteriserte på lederplass Rønnings utspill i HA som bevis på at Alstahaug Ap bedriver «politisk loppesirkus». Dermed rettet partimedlemmer kanonene mot Helgelands Blad i en serie hatske innlegg.

Alstahaug Arbeiderparti er nemlig det nærmeste vi kommer definisjonen av demokrati, selve juvelen i kronen, fikk vi høre.

Aksjoner. Nå vet vi at det har foregått koordinerte aksjoner, særlig blant Ap-velgerne. Bill Rønning har klatret fra niende til fjerde plass når stemmene er ferdig opptalt. Flere andre av Rønnings kompiser har tatt syvmilssteg oppover lista.

Så «mageplask» blir kanskje feil ord. Rønning oppnådde kanskje akkurat det han ville.

Er det fortsatt noen som tror at Bård Anders Langø vil klare å samle troppene i Alstahaug Arbeiderparti?

Kommentaren stod på trykk i Helgelands Blad onsdag 14, september 2011