Frigjøringsjubileet 2015 – mye materiale hos Riksarkivet

I år er det 70 år siden freden kom 8. mai 1945. De fleste medier vil komme til å dekke dette, og vi ønsker å tipse om at Riksarkivet sitter på mye materiale. I tillegg kommer det mer når vi publiserer vårt vårslipp 2015 på fredsdagen 8. mai.

Vaktjournalen gir et kortfattet, men levende inntrykk av de dramatiske begivenhetene da Blücher ble senket. En stor blekkflekk på sidene vitner også om hvordan kanonrystelsene avspeilte seg gjennom søling i journalen. Det er også dramatiske spor av glasskår i innbindingen (Riksarkivet/Forsvarsdepartementet/Oscarsborg festning. Serie Fa, arkivstykke 1, Vaktjournal 27. mars – 10. april 1940).

Hensikten med Riksarkivets vårslipp er at nylig frigitte dokumenter blir digitalisert og gjort tilgjengelige på nett. Vi gjorde det for første gang i 2010, og inspirasjonen er hentet fra Storbritannia, Australia og USA, hvor ”record releases” er store mediebegivenheter hvert år. I lys av frigjøringsjubileet er det en del materiale derfra som i høyeste grad må kunne sies å være aktuelt denne våren:

Vårslipp 2010

Vårslipp 2011

Vårslipp 2012

Vårslipp 2013

(ingen vårslipp 2014 på grunn av frigjøringsjubileet)

Nettutstillinger og presentasjoner av arkivmateriale fra perioden 1940 til 1945.

Bilde fra fotoalbum fra Terbovens reise til Nord-Norge og Finland sommeren 1942. Reise fra Trondheim gjennom Nordland, Troms, Finnmark og til Finland. Det er bilder fra selskap og drikkelag, fra møter med norsk natur og lokalbefolkning, fra inspeksjon av tyske styrker og fra samtaler med lokale befal langs reiseruten (Riksarkivet, Hafenrundfahrt (Trondheim) RAFA-3309 U71_0009).

9. april er det 75 år siden det tyske angrepet på Norge.

Her har Riksarkivet også mye materiale:

  • NS-regjeringens siste vedtak og beslutninger. Riksarkivet har digitalisert alle regjeringsprotokollene fra andre verdenskrig, inkludert dokumenter fra Quislings 2. regjering som satt helt til 8. mai 1945. Her kan man følge regjeringens arbeid så å si helt frem til den tyske kapitulasjonen.

For spørsmål, ta gjerne kontakt med Helen F Nicholson på helfro@arkivverket.no.