I flere år har redaktør og daglig leder Ivar Torset i Nordvestnytt tenkt på at han burde prøvd ut ulike yrker for å få bedre kontakt med grasrota. Da kommunens tredje største arbeidsplass ble nedleggingstruet, ryddet han plass i kalenderen og prøvde seg som ansatt for en dag på Aure rehabiliteringssenter.
(Redaktør/daglig leder Ivar Torset i Nordvestnytt skriver arbeidsavtale. Foto er hentet fra Nordvestnytt sine nettsider)
Under den lett selvironiske vignetten “Ivar gjør ting han ikke kan” skriver redaktøren om sin dag som hospitant på rehabiliteringssenteret.
“Aure rehabiliteringssenter kjemper en hard kamp for å overleve. Trusselen om nedleggelse henger over ansatte og pasienter hver eneste dag. Lokalsamfunnet har etter hvert begynt å engasjere seg. Lokalavisa følger saken tett, og vi opplever nå at engasjementet er sterkt. Ingen utenom hun som bestemmer i helseforetaket ser fordeler ved å legge ned Aure rehabiliteringssenter. Jeg tok kontakt med sjefen Ingalill Råket onsdag ettermiddag, og spurte om hun tok i mot en hospitant for en dag.
– Møt opp i morgen i god tid før halv åtte, var svaret jeg fikk.
Dermed var ansatt nummer 41 et faktum. Spent og samtidig litt redd. Hva hadde jeg gitt meg ut på nå?”
Responsen har vært stor etter at saken stod på trykk. Folk har likt “stuntet” til redaktøren.
– Jeg har fått reaksjoner på sms, på Facebook, folk har ringt, og jeg har blitt stoppet på gata. Også andre journalistkolleger har tatt kontakt, forteller Torset.
Å prøve ut yrker er ikke noe en redaktør og daglig leder har tid til å gjøre ofte.
– Det blir selvsagt ikke hver uke, men små drypp her og der. Men etter at første sak stod på trykk, har jeg fått flere henvendelser fra andre, og tirsdag skal jeg være en hel dag med søppelbilen på jobb, kan redaktøren fortelle.
I saken fra rehabiliteringssenteret er det ikke tvil om at Torset er kritisk til en mulig nedleggelse.
– Jeg stiller en del kritiske spørsmål. Blant annet er jeg kritisk til at dette ikke er godt nok konsekvensutredet. Dette er kommunens tredje største arbeidsplass med 40 ansatte, og de fleste er kvinner, sier Torset.
“En av de som har opplevd å bli nedlagt tidligere er Johanne Strømmen. Hun er også stedets verneombud. Tidligere jobba hun på Aure videregående, men da den ble lagt ned fikk hun tilbud om jobb på Aure rehabiliteringssenter.
– At videregående ble lagt ned var en naturlig sak som følge av få elever. Vi opplevde det som skjedde den gang som en ryddig prosess. Alle fikk seg jobb andre steder, med unntak av en som måtte flytte. Det som skjer her nå ved senteret er en helt annen sak. Vi føler helt klart at dette er en meget uryddig prosess. Samtidig er det ikke til å komme forbi at å ikke vite om man mister jobben eller ikke er en voldsom på belastning på hver enkelt av oss. Jeg skal nok klare å reise til Kristiansund, men de so mer unge og har familie. Nei dette er ikke noe trivelig, sier Strømmen."
– Anbefaler du andre å gjøre dette?
– Ja, det er meget lærerikt, alle som har mulighet burde gjøre dette, ikke bare rådmannen, men også politikere og ordfører. Du får se ting fra en litt annen vinkel, og du får god kontakt med grasrota, sier Torset.
Nettopp dette er avisa Nordvestnytt svært opptatt av. Redaktøren vil at journalistene skal være enda mer synlig i lokalsamfunnet.
– Det er en del av samfunnsoppdraget vårt å være synlige og aktive i lokalsamfunnet. Etter at vi kom oss mer ut og ble mer aktive, har vi fått en helt annen kontakt med leserne våre.
“Jøss for en trivelig arbeidsplass. Samtidig føler jeg at dette er noe som andre enn meg burde vært gjennom. Rådmannen i Aure for eksempel. Han ville vært meget sneversynt hvis han ikke hadde sett områder å samarbeide på. Hva med å sette opp et regnestykke. Hvis 40 ansatte tjener 14 millioner i året. Så kommer det over fire millioner inn i statskassa i form av skatt. Mye av disse kommer Aure kommune til gode. Hvis alle er gift eller har samboer. Ja da har disse også arbeid. For ikke å snakke om at mange som bor i lag har barn. Verdien som tilføres Auresamfunnet er gigantisk. Vi mister like mye hvis stedet blir nedlagt. Sterkt å bruke ordet katastrofe, men her er det mye som ikke stemmer."
Les hele saken her
Nordvestnytt har også laget video fra protestaksjon mot nedleggelse
Leder om saken kan du lese her