Utbredt, men tabubelagt

Askøyværingen skrev i november om en modig ung jente som fortalte om de psykiske problemene sine, om hvordan hun begynte å skade seg selv, og hvilke konsekvenser selvskadingen fikk. Sammen med artikkelen står også et leserinnlegg som Embla har skrevet selv.

Embla forteller en sterk historie, men samtidig forteller hun med en nøktern saklighet. To faktabokser bidrar også til å gjøre dette til en informativ og lærerik artikkel. Kanskje kan artikkelen bidra til at andre blir bevisst på at de har noen rundt seg som sliter.

Embla valgte å stå fram med historien sin for å kjempe mot tabuene rundt selvskading. På bildene viser hun arrene, som mange andre anstrenger seg for å skjule.

Selvskading er ikke noe ukjent fenomen blant ungdom. Undersøkelser tyder på at omtrent ti prosent av alle unge jenter skader seg selv.

Det finnes ikke nasjonale retningslinjer for behandling av selvskading. Helsedirektoratet har tatt initiativ til en handlingsplan for selvskading. Denne har vært utsatt flere ganger. Det er nå snakk om at handlingsplanen skal presenteres i vår.

Artikkelen er skrevet av Tom-Stian Karlsen, bildene tatt av Kai Svellingen Flatekvål.