291 kommuner har ikke fått innsynsklager på tre år

Kommunal Rapport har undersøkt hvor mange klager på innsynsavslag fylkesmennene har fått fra norske kommuner, selskaper og stiftelser de siste tre årene. Det har vært totalt 520 klager, rettet mot til sammen 139 kommuner. 291 kommuner har dermed ikke fått noen klager på tre år. Det skyldes ikke flinke kommuner, men slappe redaksjoner, advarer redaktørforeningen.

(Avis som kjemper for innsyn: Øksnesavisa ba i 2010 om innsyn i Øksnes Boligstiftelses styreprotokoll og oversendte saken til Fylkesmannen i Nordland)

Arne Jensen i Norsk Redaktørforening tror ikke at få klager på innsyn skyldes at kommunene praktiserer offentlighetsloven upåklagelig. Redaktørforeningens visegeneralsekretær tror heller forklaringen er slappe redaksjoner, og synes redaktørene har en jobb å gjøre. Men han synes ikke tallene er oppsiktsvekkende.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er skuffet. Jeg tror dessverre at funnene viser mangel på kompetanse og manglende rutiner rundt om i redaksjonene. En annen årsak kan også være at folk rett og slett ikke er sta og utholdende nok.

Dette er hentet fra Kommunal Rapports artikkel den 10. august. Les hele her

Les også:

Lokalavisene, innsyn og lokalvalg

Hvilke partier mener noe om åpenhet og tillit?

Skaff deg vaktbikkjer

30 kommuner mangler postlister på nett