Valgdagen i lokalavisene

Featuresak fra valglokalene og kommentar om valgkampen og de fire siste politiske årene, er to arbeidsoppgaver journalistene i Røyken og Hurums Avis fikk på morgenmøtet i dag, på valgdagen. Se også bilder fra andre lokalaviser.

Fra venstre: vaktsjef Finn Hjalmar Pedersen, redaktør/daglig leder Svein Ove Isaksen, journalist Per Eivind Knudsen og journalist Bente Elmung på morgenmøtet i dag

Mandag morgen kl 0915 samles journalister, vaktsjef, produksjonsredaktør og redaktør/daglig leder i Røyken og Hurums Avis til møte.

– Jeg har gledet meg som et barn til denne uka, dette blir kjempespennende! åpner vaktsjef Finn Hjalmar Pedersen.

RHA kommer ut to ganger i uka, neste utgave er på torsdag. Da har valgresultatet vært klart en stund. Spørsmålet på møtet var blant annet hvilke saker leserne vil ha i avisa da.

– Vi kommer ut på torsdag, og må derfor bruke nettet aktivt. Nå må vi tenke fram mot neste utgivelse, hva er interessant for leserne da? Det viktigste nå er å frikjøpe mest mulig tid, og jobbe mest mulig effektivt. Vi må sette frister som må følges, og ikke ha 17 saker å skrive ut på onsdag når vi kommer på jobb. Og så er det veldig viktig at vi har det gøy!, sier Pedersen.

To av journalistene skal ut og lage stemningsrapport fra valglokalene i featurestil, i tillegg til å lage en kommentar om valgkampen og den politiske perioden.

– Disse sakene må være ferdig i dag og featuresaken legges ut på nettet i ettermiddag. I morgen skal vi ringe rundt og hente inn kommentarene, sier Pedersen.

– Når skal vi gå hjem i dag?, jeg er klar for dobbeltskift, sier journalist Per Eivind Knudsen.

– Ja, vi må ha stemningsrapport fra valgvakene, hvem går på de, og hvilke skal vi være til stede på?

– På siste måling som Norfakta utførte for oss hadde Høyre og FrP rent flertall i Røyken, det er Hurum som er mest spennende her, sier redaktør/daglig leder Svein Ove Isaksen, som skal oppdatere nettet utover kvelden, mens journalistene er ute i felten.

Det kommer også opp en idé om å la utvalgte toppkandidater ta bilder med mobiltelefonen utover dagen og valgnatta, en idé redaksjonen tenner på og vil prøve å få til.

Mye blir diskutert på dette morgenmøtet. Men det kanskje viktigste budskapet i årets travleste tid for lokalavisjournalistene var:

– Ha det gøy, det er det som er viktigst. Dette er de kjekkeste dagene som fins i en redaksjon, avslutter Pedersen.

Stemme til den grå hverdagen

Journalist Per Eivind Knudsen drar til stemmelokalet på Slemmestad ungdomsskole i Røyken kommune. Her er det et jevnt sig med folk som kommer for å stemme. En mann står ved de to valgurnene:
– Og enda en stemme til den grå hverdagen, sier han og putter den grå stemmeseddelen i den ene valgurnen samtidig som han ler. Det er god stemning i valglokalet. En av valgfunksjonærene siterer Winston Churchill og hjelper ivrig folk som har møtt opp for å stemme. Inn dørene kommer formannskapssekretær i Røyken, Eva Marie Myhrene. Hun forteller at det er en dobling av forhåndsstemmer i år. Resultatet av disse vil journalisten få om han ringer henne kl 21 i kveld.
Det er med andre ord nok å skrive om.

RHA Redaktør/daglig leder Svein Ove Isaksen forteller fra et debattmøte med høy temperatur, der redaktøren var debattleder. Journalist Per Eivind Knudsen lytter med et smil

RHA Journalist Per Eivind Knudsen på jobb fra stemmelokalene på Slemmestad ungdomsskole kl 13 valgdagen.

RHA Formannskapssekretæren i Røyken kommer for å avgi sin stemme. “Ring meg kl 21. Da er forhåndsstemmene klare”, sier Eva Marie Myhrene til journalist Knudsen.

SORTLANDSAVISA Journalist Dag Erlandsen ute på oppdrag i et hyggelig stemmelokale.

SORTLANDSAVISA Kl er 0203 natt til tirsdag og forsida er klar. SortlandsAvisa kommer vanligvis ut torsdager, men ikke når det er valg. Da skal leserne få blodfersk valgavis når de våkner. På bildet: Ansv. red. Gard L. Michalsen

SUNNHORDLAND Valmøte i redaksjonen med kveldsgjengen klokka 1730. Frå v.: Magne Kydland (ansvarleg redaktør), Vidar Hope (journalist), Lena Herland Eide (grafikar), Olav Røli (journalist), Lars Mæland (vaktsjef) og Anders Totland (journalist). I tillegg til desse er det frilansarar ute i randkommunane (foto: Per Egil Larsen)

SUNNHORDLAND Journalist Olav Røli intervjuar veljar Sigbjørn Aarland i Fitjar kommune i 19-tida måndag kveld, ein time før vallokalet stengde i kommunen (foto: Per Egil Larsen)

SUNNHORDLAND Førsteutgåva har gått i trykken klokka 2115, og gjengen har ei matøkt før innspurten byrjar: Fire nye valsider skal lagast med ferske reportasjar og valresultat, som skal i trykken klokka 01 natt til til tysdag. Frå v.: Lars Mæland (vaktsjef), Magne Kydland (ansvarleg redaktør), Vidar Hope (journalist), Åse Røgenes (grafikar), Anders Totland (journalist) og Lena Herland Eide (grafikar). Foto: Per Egil Larsen)

FJORDABLADET Valvinnar: Venstre 44%, fram. 31%. Dette var i tråd med avisa si siste meiningsmåling (02.09.), der Venstre fekk 41,4 . Valtapar: Ap. Frå 26,5 % til 8,5 %. Valoppslutning: 71,4. Auke frå 2007 med 7. Beste oppmøte i Eid på svært mange år. I 2007 var oppmøte 64,1%. I 2003, 61%. Valoppslutninga viser at den jobben som lokalavisa har gjort i samband med dette valet faktisk har gjort store utslag. seier redaktør Tormod Flatebø. Frå venstre: Inger Træen, Yngve Tolaas, Maria Hjelle, Anna Wuttudal, Tormod Flatebø og Anne Tykhelle.

SUNNMØRINGEN Sindre Omenås intervjuar den yngste på vallistene, Oda Kristine Myklebust

SUNNMØRINGEN Redaktør Elin Sofie Lorvik styrer direktedebatt på hjemmesida til Sunnmøringen – stor aktivitet med CoverIt (foto: Sindre Omenås)

TYSNES Journalist Ina Kaldefoss og Jostein Halland i Tysnes har akkurat lagt ut første stemningsrapport frå vallokala på nett (foto: Morten Haaland)

STANGEAVISA Stange kommune valgdagen. Dan Cato Røe er journalist/fotograf ute på jobb. (foto: Gjermund Trøan)

STANGEAVISA Gjermund Trøan på jobb (foto: Dan Cato Røe)

Del gjerne dine bilder og opplevelser på valgdagen med oss