I fjor gravde Askøyværingen i historien til øysamfunnet Herdla. Hva skjedde egentlig da Herdla kommune ble oppløst i 1964? Herdla øy hadde vært kommunesenteret. Nå ble øyen en utkantpost. Øyen mistet både administrasjon, lensmann, lege, skole og innbyggere.
Leser du saken, kan du få en rekke ideer til vinklinger, kilder og presentasjon! Her blir det tydelig at kommunegrenser handler om mer enn bare streker på kartet.
Saken er et lekkert eksempel på at featuresaker også kan egne seg for skjermen. Det er etter hvert mange verktøy tilgjengelige for grafisk presentasjoner av fakta og statistikk. Noen er gratis, andre må du abonnere på. I denne reportasjen har Anne Jo Lexander i Askøyværingen brukt TimelineJS til å lage tidslinjen, og Datawrapper til diagrammene. TimelineJS er gratis, mens du må abonnere på Datawrapper dersom du ønsker tilgang til enkel publisering av diagrammene du lager.
Har du en kronologisk historie å fortelle? TimelineJS er enkelt å bruke. Det eneste du må gjøre er å fylle ut et regneark i Google Spreadsheets. På timeline.knightlab.com finner du en mal for et slikt regneark. Last det ned, og bytt ut innholdet med ditt eget. Her legger du inn datoer, tekst og lenker til bilder, videoer, kart eller annet medieinnhold. Når du er ferdig får du en URL-kode som du bygger inn på din egen nettside. TimelineJS har en grei forklaring av framgangsmåten.
Anne Jo presiserer at TimelineJS ikke fungerer optimalt på mobilskjerm. Med opp mot 60 prosent av trafikken på mobil, vil hun derfor være forsiktig med å bruke verktøyet igjen, før det eventuelt tilpasses bedre for mobil.
På LLAs landsmøte (lørdag 18. april 2015) skal Anne Jo Lexander og Kai Svellingen Flatekvål i Askøyværingen fortelle om sine erfaringer med digital historiefortelling.