Arrangerte folkemøte om kommunereformen

Det kom nesten hundre personer da Vigga arrangerte sitt første folkemøte. Temaet for møtet var kommunereformen i Lesja og Dovre. Møtet var ment som et initiativ til politikerne, for å få i gang en bedre kommunikasjon om reformen fra innbyggerne opp til de som styrer prosessen. Samtidig fikk Vigga vist at de er en aktiv deltaker i lokalsamfunnet.

Forfatter og journalist Egil Ulateig var ordstyrer. Vigga ønsket ikke å lede møtet selv, fordi de da følte seg friere til å dekke møtet redaksjonelt.

– Dette var vi fornøyde med i etterkant, vi tror det hadde blitt problematisk å dekke møtet på samme måte om vi hadde ledet diskusjonen. I en slik setting og et slikt tema kreves det en del av ordstyrer, og vi følte det hjalp med en med god lokal og nasjonal historiekunnskap, som er kjapp i replikken, utdyper redaktør Maria Kampesæter Kleiven.

Regiondirektør Trond Lesjø i Kommunenes Sentralforbund (KS) holdt innlegg. Ordførere, varaordførere og rådmenn i Lesja og Dovre satt i panelet.

Det var god stemning på møtet. Fok kunne komme med spørsmål, ikke bare fra salen, men også på Facebook og Twitter. – Vi hadde håpet på litt mer spørsmål fra publikum, men det var nok en uvant møteform for folk, og mange var jo der tydelig for å lytte. Det ble litt lengre innlegg fra ordførere, ordstyrer og Lesjø enn det vi hadde forutsett, og dette stjal litt tid, forklarer Maria Kampesæter Kleiven.

Møtet ga ingen fasitsvar, men politikerne var positive til å høre på innspill og meninger fra innbyggerne. To spørsmål som det ligger an til å bli tøffe diskusjoner om, er helsetjenester og kommunesenter.

Ungdommene var tema på folkemøtet. Flere var opptatt av å legge til rette for at ungdommene flytter tilbake til området. Det var få ungdommer til stede på møtet. Derfor oppsøkte Vigga fem skoleelever i 18-årsalderen dagen etter møtet. Fire av de fem hadde ikke fått med seg at møtet skulle holdes. De fortalte også at de ikke var så opptatt av kommunegrensene.

Møtet ble sendt live på nettsida til Vigga. Her kan du se opptak. – Vi hadde god hjelp til oppsett, men løste live-sendingen på en billig (og god, mener vi) måte. To gode HD-webkamera til en billig penge, en konto på Bambuser og litt småting var det vi trengte for å gå “live” med to kamera. Litt trøbbel med å få stor nok båndbredde, men de fleste lokaler har bedre dekning enn det vi hadde. Vi hadde mikrofoner i salen og en lydmann, som kjente til lokalet og systemet. For de som er interesserte i mer detaljer, kan de bare ta kontakt, lover Kampesæter Kleiven.

– Det var utrolig moro å arrangere et slikt møte, selv om det ligger litt ekstra arbeid bak det. Vi gikk ut bredt med info på forhånd, og selv om det ble litt svikt i plakatopphengingen på oppslagstavlene, tror vi de fleste fikk det med seg (bortsett fra all ungdommen da, som nevnt). Vi så også på det som omdømmebygging, og viste at vi vil være en aktiv deltager i lokalsamfunnet, ikke “bare” referere til det som blir sagt, men og sette ting på dagsorden. Og all ros til de ansatte, for å få til en slik kveld må en ha flere med på laget.