Ukas bilde: Honningbarna

Bildet er tatt på studentpuben Ludo i Harstad, under en konsert med punk-rockbandet Honningbarna. – Jeg hadde lyst til å ta et bilde som både viste intensiteten på scenen og blant publikum. Jeg vet fra tidligere at det er trangt rett foran scenen på Ludo. Derfor lånte jeg med meg en vidvinkellinse, forteller Marius B. Staveli, journalist i Hålogaland avis.

Siden Honningbarna i store perioder av konserten kjørte strobelys rett på publikum, mens de selv sto så og si i mørket med konstant og kraftig baklys, var det utfordrende å ta et bilde hvor både publikum og Honningbarna var riktig belyst, forteller Staveli.
– Løsningen var å bruke strobelysene fra scenen som blits for å lyse opp publikum, mens jeg selv måtte ned på 1/6 i lukkertid for å få nok lys på Honningbarna. Jeg forsøke å plassere meg sånn at strobelysene ble «gjemt» bak bandet og forsøkte å ta et bilde mens det var litt lys på bandet forfra. Strobelysene sørget også for å stoppe bevegelsene i bildet, forklarer han.

Til tross for denne gode planen, er dette bildet det eneste i serien på tolv bilder som ikke var totalt feileksponert, enten på scenen eller blant publikum.
– Ingen av de grovt feileksponerte bildene var like intense innholdsmessig som det som ble sånn passelig eksponert, til tross for at det er de samme menneskene i alle bildene. Flaks. Tilbake på kontoret var jeg overbevist om at jeg ville bruke dette bildet som hovedbilde, sier fotografen.
Etterbehandlingen av bildet er gjort i Picasa.
– Her har jeg økt kontrasten ganske mye, gjort bildet skarpere og lagt på et forhåndsdefinert sort/hvitt-fokus, som gjør at du kan velge et punkt i bildet som beholder fargen mens resten blir sorthvitt. Dette var mest for å leke meg på egenhånd. Tanken bak var å bruke farge som et virkemiddel for å vise hvordan energien strømmet ut fra scenen. Og samtidig synes jeg den harde kontrasten i sorthvitt rundt Edvard gjør at man føler at dette er punk-rock. Samtidig ville dette maskere at ansiktet til jenta til venstre midt i bildet var overeksponert.

I utgangspunktet argumenterte Staveli for at avisa enten måtte trykke bildet i sorthvitt eller i farger, til tross for at han syntes effekten med både farger og sorthvitt var god.
– En etisk diskusjon med redaktøren om virkelighet vs. konstruert virkelighet endte med at jeg ga meg. «Dette er ikke et nyhetsbilde, da er det lov til å leke seg.», sa red. Og jeg sa med enig etter en kort diskusjon.Jeg ser på bildet som resultatet av en stor porsjon flaks, mye tålmodighet, litt erfaring fra konsertfoto, en god porsjon etterbehandling, en etikkdiskusjon og en redaktør som tør å gjøre ting annerledes.

Lukkertid: 1/6, f-stop: 3.5, brennvidde: 10.5 mm (tilsvarende 15 mm i 35mm-format.)
8. bilde i en serie på 12

Se vedlegg