VTB-journalistprisen-forside

Vann journalistpris for sak om hemmeleghald

Vest-Telemark blad fekk Telemark journalistlag sin journalistpris for ein artikkelserie om hemmeleghald i Seljord kommune.

For andre gang på tre år vann Vest-Telemark blad (VTB) hovudprisen, årets journalistpris, då Telemark journalistlag delte ut heider og ære for journalistikken i fylket i 2016. Tone Tveit m.fl. fekk fredag kveld prisen for ein artikkelserie om hemmeleghald i Seljord kommune. 

Serien avslørte korleis ordføraren og formannskapet ville hindre innsyn i planane til Telemark bilruter om å etablere seg i Nordbygdi. Saka blei ikkje ført opp på sakskartet, og etter initiativ frå ordføreren lukka formannskapet møtet som skulle behandle saka. Ordføraren informerte heller ikkje om at Fylkesmannen frarådde å lukke møtet. Begge delar var i dette tilfellet brot på offentleglova.

Juyen skriv:

«Diskusjoner om at lokalavisenes lokal­patriotisme ikke er forenlig med den distanse som kreves
for å utøve kritisk journalistikk, dukker jevnlig opp i mediedebatten. Tone Tveits artikler i Vest-Telemark blad om hemmelighold i Seljord kommune er et godt eksempel på at en kan både være patriotisk vest-telemarking, og kritisk til de lokale myndighetene».

– Tone og VTB har verkeleg stått i stormen i denne saka, som viser kor utruleg viktig det er at lokalpressa finst – og fylgjer med. For kven i all verda skulle avdekka dette dersom lokalavisa ikkje hadde gjort det? Svaret er ingen, kommenterer Randi Berdal Hagen i VTB.

VTBs Line Omland Eilevstjønn fekk dessutan årets featurepris for saka «Saknet etter far». 

«Artikkelen framstår som gjennomtenkt og gjennomført, både i utskrivning og layout. Åpningen med tre dødsannonser satt ved siden av hverandre er et slående grep som effektivt viser hvor personlige erfaringene deres er, samtidig som de har dem til felles. «Saknet etter far» er alt i alt en svært god lesesak, som berører og overrasker,» skriv juryen.

Du finn lenker til sakene her.