Avisa-lofoten-utdanning

Tema: Yrke og utdanning

Vinteren er en god tid for temaaviser om yrke og utdanning. Mange ungdommer går i disse dager og lurer på hvilken retning de skal velge. Se eksempler på utdanningssaker fra Øy-Blikk, Vestavind, Nye Troms og Avisa Lofoten.

Øy-Blikk har intervjuet ungdom som har tatt uvanlige valg. Avisa foreller også historier om hvordan folk har det på jobb etter at de er ferdig utdannet. De har funnet søsken som har tatt samme yrkesvalg, ungdommer som utdanner seg til et yrkesliv på sjøen, og en lærer som underviser på skolen som han selv har gått på.

Vestavind hadde fokus på lærlinger i sin utdanningsspesial nylig. På forhånd hadde de etterlyst lærlinger på Facebook, og mange ble tagget i innlegget. Dermed fikk de intervju med en rekke lærlinger i ulike bransjer. Vestavind gjorde alle intervjuene via Messenger, og fikk ungdommene til å fortelle om studieretningen, om en vanlig arbeidsdag og om framtidsplaner. I tillegg fikk de tips fra representanter for bransjen.

Nye Troms skriver på sine temasider blant annet om kompetansekravet til lærere, som mange kommuner i Troms sliter med å oppfylle. Tallene for hvor mange lærere som ikke oppfyller kravene har de fått fra Kunnskapsdepartementet. Se også Grunnskolenes informasjonssystem (GSI). Det er kommunene og skolene som har ansvar for at lærerne oppfyller kompetansekravene innen 1. august 2025.

Avisa Lofoten har de siste tre årene laget yrkes- og utdanningsavis til YOU-messa. Avisa fulldistribueres til alle husstander i nedslagsfeltet, i tillegg til at samtlige elever i 10. og videregående får hver sitt eksemplar. Bilaget og distribusjonen finansieres av annonsører i bilaget.

– Tidligere år har vår fortjeneste vært av egne annonsesalg i vår avis som distribueres sammen med bilaget, men i år har prosjektet vært et null-prosjekt grunnet vår spennende nettsatsing, forteller daglig leder Benjamin Einarsen. Den tidligere rene papiravisa lanserte nylig nettavis.

– YOU-avisa har fått mange positive tilbakemeldinger, og er en unik kontakt mellom oss og de unge voksne. Vi hadde egen stand under YOU-messa, og fikk også en rekke gode tips via vår snap-konkurranse, som vi blir å ta til følge, forteller Benjamin Einarsen videre.

Under kan du bla gjennom YOU-avisa. Der kan du blant annet lese om utdanningsvalgene til kommunalsjefen, HR-rådgiveren og programlederen.

Ordinær søknadsfrist til videregående opplæring er 1. mars.

Ordinær søknadsfrist for høyere utdanning er 15. april.