Lister-havets-renovatører-forside

Strandryddedagen: Rydder havet hele året

Fiskere kan fortelle en del om hva som finnes av søppel i havet. Noe av det har fortsatt verdi, forteller fiskeren som Lister har møtt.

Fiskere kan fortelle en del om hva som finnes av søppel i havet. Noe av det har fortsatt verdi, forteller fiskeren som Lister har møtt.

Noen gjør en innsats på den store strandryddedagen, andre plukker opp søppel året rundt. Fiskerne kan ikke unngå å trekke i land en del skrot.

Mona Wikøren i Lister har møtt en fisker som nylig fikk en båtbaug i trålen. Tidligere har han fisket en søppeldunk, som nå blir brukt til å fylle med annet skrot han får inn. Det kan være alt fra rundballer til rester av gamle flyvrak. Noe av det han finner har fortsatt verdi.

Fiskere gjør en viktig ryddejobb når de tar søppelet med seg på land. Men de får ikke nødvendigvis levert fra seg søppelet uten å betale. Det foregår nå et prøveprosjekt der 28 fiskefartøy får levere søppel gratis, skriver Lister.

Lørdag 6. mai 2017 er Nordisk strandryddedag. Les mer hos Hold Norge Rent.

Et knippe relevante ideer fra arkivet i LLA-idébanken:

  • Bygdebladet Randaberg og Rennesøy dro i gang sin egen strandryddedag. Etter at de hadde skrevet en sak om alt søppelet på Vistestranden, var det flere som brukte kommentarfeltet på Facebook til å utfordre hverandre til ryddedugnad. Redaktøren grep sjansen, satte et tidspunkt og skaffet hansker og søppelsekker. Hundre mennesker stilte opp, og det ble rene feststemningen.
  • Bergens Tidende laget en alternativ levekårsundersøkelse. De var kreative i innhentingen av statistikk, og fikk blant annet fakta fra renovasjonsselskapet. Dermed kunne de fortelle hvor folk hadde størst papirspann, hvem som kastet mest støv og sot og hvilket borettslag som hadde det mest velduftende bossrommet.