dolen_tone-sidsel-sanden_foto1

Se alle de ti finalistene i årets lokalavisfoto

Juryen mener at alle redaksjoner kan lete etter de store, allmenngyldige tingene som er rett foran øynene på oss. Blant finalebildene er det flere eksempler på slike historier som vi har lett for å overse.

Juryen mener at alle redaksjoner kan lete etter de store, allmenngyldige tingene som er rett foran øynene på oss. Blant finalebildene er det flere eksempler på slike historier som vi har lett for å overse.

Juryen besto av frilansfotograf Ingerid Jordal, Fotograf Håvard Bjelland i Kirkens Nødhjelp og fotolærer Ellen Lande Gossner på OsloMet.

Juryen anbefaler å ha en plan og vite hvor du vil når du går ut med kamera.

– Når man går ut og dokumenterer livet og samtiden, og ikke bare dekker arrangementer – da får man mer intimitet og større nærhet til folks liv, og man kommer nærmere noe som berører. Da blir det ofte bedre fotografi, uttalte juryen.

– Et godt journalistisk fotografi forteller en egen selvstendig historie og har en selvstendig visuell verdi. Våg å la fotografiet styre! avslutter juryen.

Vinneren av årets lokalavisfoto 2018 er Signe Fuglesteg Luksengard i Hallingdølen med fotoserien om Stian! Han pleide å drikke tett og mistet lappen etter noen dager. Nå er det fem år siden lastebilsjåføren rørte en dråpe. Her kan du lese hele reportasjen.

«Vinneren av årets lokalavisfoto har tatt grep om en tabubelagt problematikk. Dette er djervt av den som stiller opp, men også av avisen og av fotografen. Det er en fotografisk stilsikker serie med en gjennomgående poetisk stemning. Den journalistiske tematikken kommer fram i bildene. Serien har uro og nerve. Det er en varme i tilnærmingen, bildene er med på å skape sympati. Bildene er både veldig tett på den det handler om og distansert gjennom tablåer. Fotografen har turt å snu seg rundt og ta bilder der hovedpersonen ikke er med. Det er tydelig at fotografen har hatt en visuell plan, og gjort en innsats for å gjennomføre planen. I motsetning til mange andre innsendte serier er den stramt redigert. Kul bruk av portrettet på forsiden, med en nydelig tittel.»

Hederlige omtale gikk til Tone Sidsel Sanden i Dølen og bildet av Selma!

«Andre hederlige omtale går til et bilde som er ren hverdagspoesi. Det er et intimt og åpent bilde som vekker en følelse som alle kan kjenne seg igjen i. Det er enkelt fotografert med en nerve. Vi liker den enkle og rene måten bildet er komponert på. Å fotografere barn er en ganske takknemlig jobb. Det er alltid mye liv og spontanitet med barn. Det er likevel vanskelig å få et veldig godt bilde. I dette bildet møter vi barnet som en hovedperson, ikke bare som en statist.»

Hederlige omtale gikk til Stine Strand Carlsen i Hordaland og bildet av flommen på Evanger!

«Det er en viktig oppgave for lokalaviser å dokumentere dramatiske begivenheter i bygda. Det er dette et veldig godt eksempel på. Du skal være der, og du skal ta bildet. Dette er et godt nyhetsbilde.»

Leikny Havik Skjærseth, Hallingdølen: Den siste «sheriffen»

«Nydelig fotografert av en stor reform som berører mange lokalsamfunn. Det er en god og viktig historie å fortelle og fotografere. Bildet er vemodig og menneskeliggjør en reform og en autoritet. Vi får sympati med en mann i uniform. Bildet er godt komponert, fotografen har brukt omgivelsene på en fin måte.»

Siri Flatlandsmo, Hordaland: Spring uti isvatnet

«Du fryser når du ser bildet. Et nydelig fargebilde.»

Anders Vinje, Frostingen: Rådyr på sprang

«Dette er et bilde som viser hva fotografiet handler om: Å være der i det avgjørende øyeblikket. Det gjelder å være rask på avtrekkeren. Bildet burde vært beskåret.»

Nima Taheri, Hallingdølen: Framleis trøkk på Huck

«Et poetisk sportsbilde. God komposisjon, syklene er perfekt plassert. Bildet er både rolig og energisk. Det har harmoni, samtidig som det har fart.»

Geir Einarsen, Bømlo-nytt: Kunstis i Langevåg

«Bildet er veldig annerledes enn de andre bidragene. Det er et spennende grafisk bilde. Man lurer på hva man ser, det er gøy. Det oppmuntrer til å se ting fra andre vinkler.»

Eirik Dyrøy Lotsberg, Hordaland Folkeblad: Den siste Hoolegan

«Et klassisk, rent portrett. Enkelt og åpent, nakent og intimt. Kul bruk av bildet på forsiden.»

Caroline Utti, Hallingdølen: Står i stormen

«Dette er veldig godt løst dokumentasjon av en stor og dramatisk begivenhet i lokalsamfunnet. Det er stilsikkert, vi ser et visuelt grep som er holdt gjennom hele serien. Serien er stramt og godt redigert. Hvert enkelt bilde er godt i seg selv.»