GRAVESAK: Saken ble slått opp over tre sider i Askøyværingen.
GRAVESAK: Saken ble slått opp over tre sider i Askøyværingen.

Også veldedige organisasjoner bør granskes

Også stiftelser og foreninger bør følges med et kritisk blikk. Det er denne saken fra Askøyværingen et eksempel på.

GRAVESAK: Saken ble slått opp over tre sider i Askøyværingen.

Stiftelser og frivillige foreninger gjør viktig, uegennyttig innsats. Nettopp derfor kan det oppleves som et ekstra stort svik om noen misbruker tilliten de får gjennom verv i stiftelser og foreninger. Av hensyn til både de frivillige og mottakerne, bør media ha et kritisk blikk også på slike foretak.

En stiftelse på Askøy kjøpte i 2003 et feriehus i Spania for 1,6 millioner kroner. Planen var at utviklingshemmede skulle få bruke huset, men huset ble lite brukt. I fjor solgte stiftelsen huset for 650.000 kroner til en slektning av et av styremedlemmene. Askøyværingen fikk et tips om dette, og fant bevis i regnskapet.

Askøyværingen har snakket med to meglere som mener at salgsprisen er for lav. Etter at journalisten kontaktet Lotteri- og stiftelsestilsynet, bestemte de seg for å utføre tilsyn på hussalget.

– En stiftelses transaksjoner skal alltid skje til markedspris, påpeker Karsten Sunde hos lotteri- og stiftelsestilsynet.

Her kan du laste ned pdf av saken.

Journalist Anne Jo Lexander var usikker på hvordan hun skulle gå fram med denne saken, og tok den derfor med seg da hun deltok på et start gravekurs i IJ-regi.

– Alt på første kursuke ble regnskapene fra 2002 bestilt, men stiftelsens regnskap for 2015 var kraftig forsinket – og det var her jeg kunne få bekreftet at huset var blitt solgt, og eventuelt til hvem. Etter en del purring på både stiftelsen og stiftelsens revisor ble regnskapet offentliggjort på Brønnøysund midt i andre kursuke, forteller Anne Jo Lexander.

På kurset kom kursholdere Trygve Aas Olsen og Siri Gedde-Dah med gode innspill, konkrete råd til flere kilder og heiet saken frem. Mye av det gode grunnlaget ble lagt da, forteller Anne Jo Lexander, som legger til at hun er spesielt glad for støtte og redigeringshjelp fra kollega Joar Hystad som hadde troen på prosjektet hele veien.

Foreninger med eiendeler med verdi over 20 millioner kroner eller over 20 årsverk skal levere regnskap. Alle foreninger som er organiserte som stiftelser skal levere regnskap. Detaljerte regnskap kan bestilles fra Brønnøysundregistrene for 56 kroner. Mindre detaljerte regnskap finner du på kommersielle sider som proff.no. Dersom foreningen ikke er regnskapspliktig, kan du likevel spørre om du får lov til å se regnskapet deres.

I tillegg til å se på regnskapstallene, kan det være nyttig å lese årsberetningen som gir ekstra opplysninger om driften. Notene som du finner i regnskapene fra Brønnøysundregistrene kan også gi nyttig tilleggsinformasjon.