Sortlandsavisa_Kunstnerhuset

– Involver brukerne i sakene du jobber med

– Opprett egne Facebook-grupper for større saker du jobber med, tipser kursholder Peter From Jacobsen. Sanna Drogset Børstad i Sortlandsavisa tok han på ordet.

ETTERLYSER HISTORIER: SortlandsAvisa bruker en egen Facebook-gruppe til å oppfordre folk til å dele historiene sine. (Skjermbilde fra SortlandsAvisas Facebook-gruppe)

– Opprett egne Facebook-grupper for større saker du jobber med, tipser kursholder Peter From Jacobsen. Sanna Drogset Børstad i Sortlandsavisa tok han på ordet.

Brukerinvolvering var blant temaene da LLA arrangerte studietur til Danmark forrige uke. Kursholder Peter From Jacobsen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole tror det kan bli stadig viktigere med mer interaksjon mellom journalister og publikum, både før og etter at sakene publiseres.

– I Danmark diskuteres det hvor aktive journalistene bør være etter publisering, for eksempel i kommentarfelt på Facebook. Men vi ser at aktiv interaksjon fører til en mer seriøs debatt. Leserne vet at journalisten kan mye om saken, så journalistens kommentarer blir sett på som relevante, sa han.

Han oppfordrer til å bruke Facebook aktivt, og opprette egne Facebook-grupper for større saker.

– I en spisset Facebook-gruppe blir det en mer dynamisk og likeverdig debatt enn på avisens egen Facebook-side, mener han.

Som eksempel nevner har Berlingske Tidendes sak om det danske akutthelsevesenet. De opprettet en egen Facebook-gruppe der de anbefalte folk til å dele sine historier om møter med akutten. De fikk inn flere hundre pasienthistorier. I tillegg kom leger inn og kommenterte fra et faglig perspektiv, og etter hvert kom det også kommentarer fra politikere.

Tilbake i redaksjonen etter kurset opprettet Sanna Drogset Børstad i SortlandsAvisas straks en gruppe for en større sak de jobber med: Kunstnerhusets framtid. Kommunen har lenge vurdert å selge bygget, som trenger kostbar renovering. Nå er det en arbeidsgruppe som jobber med forslag til eierskap, renovering og drift av huset.

I løpet av den første timen var det allerede kommet inn en historie på e-post, og gruppen hadde begynt å vokse av seg selv.

Slik er Sanna Drogset Børstads beskrivelse av den lukkede gruppen:

SortlandsAvisa jobber nå med en større sak om Kunstnerhuset. Vi ønsker å skrive litt om husets historie, litt om dagens situasjon, om dagens brukere av huset, og selvsagt de mange gode historiene.
Men, her trenger vi litt hjelp. Det er ikke så mye som er nedskrevet, og vi har heller ikke oversikt over alle historiene. Kan du hjelpe? Hva er ditt beste minne fra huset? Kjenner du til en god historie? Har du gode bilder?
Legg gjerne inn en kommentar her på gruppa – eller send meg en epost på sanna (a) vol.no. Jeg setter også stor pris på om du legger til folk som kan være interesserte, i denne gruppa.
OBS: Intensjonen vår er selvsagt å benytte (en del av) disse historiene i en redaksjonell sak i avisa. Vær derfor forberedt på at jeg tar kontakt for nærmere opplysninger etc.

Peter From Jacobsen foreslår også at avisene kan opprette Facebook-grupper for å ta vare på folks følelser når lokalsamfunnet opplever alvorlige hendelser som katastrofer eller drap.

– Dette kan være en forlengelse av journalistikken, sier han.

Om ikke lokalavisene oppretter slike grupper, vil gjerne noen andre gjøre det.