Skjermbilde 2018-10-02 kl. 10.01.51

Første glimt av fryktet villhund

De russiske, halvville hundene innerst på Jarfjordfjellet tar både rein og skremmer bort turfolk. Denne hunden var en av flere, som tok en rein i september i år. (Foto: Torbjørn Robertsen/Sør-Varanger Avis Sagat)

De er fryktet både av rein-eiere og myndigheter. For første gang har lokalavisene kunnet vise bilde av en russisk villhund.

Dyrehistorier fascinerer. Men lokalavisene våre dekker ikke bare katter som har satt seg fast i tre. Langt derifra!

VILLHUND AV UKJENT OPPHAV

Siden 80-tallet, og sikkert lenge før det, har det versert historier om villhundene, forvillede tamhunder og halvville dyr, på grensa mellom Norge og Russland. Reineiere i Jarfjord og Pasvik har mistet dyr, og kadavrene de har funnet etter rovdyrangrepene har vist at det ikke er bjørn som har vært på ferde. Mange har fortalt om skremmende møter. Men ingen har hatt bilder av dyrene. Før nå. I høst har både Sagat og Sør-Varanger Avis vist bildet til Torbjørn Robertsen, tatt under en bærtur.

Hundene har vært beskrevet som blandingsrase med husky og malamute, forholdsvis store av vekst og med kraftig pels.

Politiet i Kirkenes har også bedt folk som bor langs den 196 km lange grensen mot russland være obs. Og ikke minst ved å holde styr på egne hunder.  Et par av villhundene har også blitt felt i årenes løp. Blant annet av frykt for rabies-smitte til tamdyr.

Det hører med til historien at villhundene heller ikke er populære på russisk side av grensen. Både norsk og russisk grensepoliti har jaktet på dem.

SPESIELL FAUNA 

Journalist Vilde Øines Pedersen i Sør-Varanger Avis forteller om et sammensatt dyreliv i grensekommunen, både på sjø og land.

– Vi har skrevet mye om pukkel-laksen som kommer fra Russland og som truer atlanterhavslaksen som vi har i Norge.

– Det er ellers en kjent sak av bjørnen i Pasvikdalen også krysser grensen. Dessuten, forteller hun at det også er en del bittesmå men like spesielle arter i området.

– Visste du at vi blant annet har 18 (!!) forskjellige typer mygg i Pasvik? Malaria-myggen er en av dem.