Raumnes-tok-med-vinnerne-til-Stortinget

Fikk 500 leserbrev fra barn og unge

Savner du unge stemmer i spaltene? Les hvordan Raumnes klarte å få 500 leserinnlegg fra barn og unge.

Savner du unge stemmer i spaltene? Les hvordan Raumnes klarte å få 500 leserinnlegg fra barn og unge.

UNGE STEMMER: Raumnes fikk inn 500 leserinnlegg fra barn og unge. Mange handlet om alvorlige tema, og flere resulterte i redaksjonelle oppslagssaker, som sakene om utrygg skolevei og bussordningen. De to hovedvinnerne i konkurransen vant en tur til Stortinget. 

Barn og unge har meninger om samfunnet de vokser opp i. Kanskje trenger de bare en liten dytt for å forstå hvordan de kan påvirke samfunnsutviklingen. Det var en slik dytt Raumnes ga i år. I samarbeid med skolene inviterte de til leserinnleggkonkurranse for 5. til 10. klasse. De fikk inn 500 leserinnlegg.

– Det viktigste målet vårt var å høre unges meninger og bidra til demokrati i praksis. Vi ønsker å inkludere barn og unge i samfunnsdebatten. Vi fikk vist hvor viktig lokalavisen er i det demokratiske systemet, sier redaktør Fred Gjestad.

Rørende innlegg

Hittil har Raumnes trykket 300 av leserinnleggene. De har altså hatt 300 nye, unge navn i avisen i løpet av to måneder.

– Jeg er veldig ydmyk for at vi sitter med en stor bunke leserinnlegg som viser hva barn er opptatt av. Noen av tekstene er veldig sterke. Det rører når en jente som selv er fosterbarn skriver at flere fosterbarn bør få være hos familiemedlemmer. Og det gir en veldig nærhet når en skolegutt skriver om den farlige skoleveien der han hver dag må krysse den usikrede planovergangen der bestefarens søster ble kjørt ihjel, sier Fred Gjestad.

Under overskriften «Ung i Nes» har Raumnes trykket leserinnleggene på en fast dobbeltside. De vurderte også å samle alle leserinnleggene i et bilag, men fant ut at det rett og slett ble for mange leserinnlegg å samle på en perm. Dessuten fikk de tilbakemeldinger om at leserinnleggene hørte hjemme i den vanlige avisa. De prøvde også å samle leserinnlegg om samme tema, for eksempel ulv, men fikk da tilbakemeldinger om at det var litt kjedelig med så mange innlegg om ett tema i samme avis.

Flere av leserinnleggene har gitt redaksjonelle saker med forsideoppslag om tema som barna har tatt opp.

– Vi har også blitt tatt med buksa nede selv. En jente skrev om «Mysteriet med selfiekonkurransen». Vi hadde rett og slett glemt å kåre en vinner i selfiekonkurransen som vi arrangerte i fjor sommer. Det måtte vi gjøre nå, innrømmer redaktøren.

Samarbeidet med skolene
En suksessfaktor for leserbrevkonkurransen var at Fred Gjestad fikk kommunalsjef for oppvekst og utdanning til å tenne på ideen. Skolekontoret laget et pedagogisk opplegg som lærerne kunne ta rett inn i undervisningen, med henvisninger til hvilke deler av læreplanen de oppfylte. Dermed kunne lærerne bruke konkurransen i stedet for en ordinær innleveringsoppgave. Rundt 20 klasser deltok, og noen av klassene hadde hundre prosent deltakelse med gode leserinnlegg helt fri for skrivefeil.

Da Raumnes lanserte konkurransen etter nyttår, reiste en journalist rundt på skolene for å informere elevene om konkurransen. De fikk informasjon om hva avisen forventer av et leserinnlegg, og tips om hva de kunne skrive om.

Paraplyen «Ung i Nes» ga rom for tema som spenner fra vinteroppvarming av kunsgressbanen til hvordan vi tar imot flyktninger. Femteklassingen Mathias Scharning Lundberg skrev et kort, reflektert leserinnlegg om flyktninger. Han vant første plass blant barneskoleelevene som deltok. Åttendeklassingen Selma Kristine Ulsted Bang skrev om mobbing. Hun vant ungdomsskolekonkurransen.

Med støtte fra Fritt Ord kunne Raumnes tilby fine premier. Selma og Mathias vant 3000 kroner hver, tur til Stortinget og møte med kunnskapsministeren og en lokal stortingsrepresentant. De klassene som hadde høyest deltakelse fikk kinotur.

Raumnes opplever at konkurransen har knyttet leserne enda tettere til lokalavisen.

– Ungdom skriver, det betyr at det er interessant for ungdom å lese, men det er like interessant for voksne å lese disse innleggene. Vi har fått veldig mye positive tilbakemeldinger. Vi har fått vist at vi setter dagsorden, og vi fikk forsterket posisjonen vår, mener Fred Gjestad