LIndesnes-juletrebonde-forside

Hvordan påvirker været bonden?

De fleste er opptatt av været, men for bøndene er det ekstra viktig. Hvordan har vinteren og våren påvirket bøndene i deres område?

Lindesnes avis skriver om juletreprodusent Ola Sløgedal som fikk store ødeleggelser på trærne i vinter.

De fleste er opptatt av været, men for bøndene er det ekstra viktig. Hvordan har vinteren og våren påvirket bøndene i deres område?

Været kan påvirke bonden på flere måter. Akkurat nå er det mange bønder som uroer seg over tørken i Sør-Norge, i fjor regnet andreslåtten vekk for mange vestlandsbønder, og noen sliter også med ødeleggelser etter en kald og nedbørsrik vinter. Sørlandets største juletreprodusent, Ola Sløgedal, er blant de sistnevnte. Våren er allerede den travleste tiden for juletreprodusenten, og i år blir det ekstra travelt.

– Jeg har aldri i min tid som juletreprodusent opplevd maken, sier bonden til Lindesnes avis. Overalt finner han trær som har bøyd seg eller knekt i løpet av vinteren. Heldigvis er han kreativ, og ved å bøye og strekke, stripse og støtte opp med bambuspinner, klarer han å redde mange av trærne.

Lindesnes har også intervjuet skogbrukssjefen, som forteller at ødelagt skog er et omfattende problem etter vinteren.

– Noen steder er det dramatisk, det ser nesten ut som en bombe har gått av, sier Jorstad. Han oppfordrer skogeiere til å sjekke om skaden er så omfattende at man har rett på erstatning, men sier at det i mange tilfeller ikke er noe å gjøre.