Yderst-skolestart

Den spennende skolestarten

Første skoledag er en helt spesiell dag. Se hvordan tre aviser har fått fram spenningen og forventningene til førsteklassingene og foreldrene deres.

 

Etter enkelte dager blir livet aldri helt det samme som før. Første skoledag er en av disse helt spesielle dagene. Det kan være skrekkelig skummelt, men det er også en dag full av flaksende sommerfugler og sitrende spenning – for både barna og foreldrene deres. For en dag å få lov til å skildre! Forsøk å ta deg tid til å være til stede, observere og notere ned det barn og voksne sier.

Kristina R. Johnsen klarte å fange følelsene og stemningen av første skoledag i denne reportasjen fra fjorårets første skoledag.

De har kanskje ny matboks. Nye klær. Noen har nye sveiser. Spenninga blir forløst ved at en av ungene stikker handa ned i sekken, og drar fram noe:
– Sjå! Nytt pennal!
Det utløyser en domino av “æ og!” og “sjå her!”
– Dåkker! Nu e vi størst av de minste og minst av de største! sier Mathilde som akkurat kom inn døra. Hun må ha fått ei åpenbaring da hun trasket rett forbi barnehagen, og inn dit skoleungene skulle.

 

 

Ventetiden kan gå langsomt de siste dagene før skolestart. Hva lurer den vordende førsteklassingen på disse dagene? Hvordan forbereder han seg? Avisa Hordaland besøkte en førsteklassing og storesøsknene hans før skolestart i fjor. En som var full av spørsmål og forventninger, og to som kunne svare på litt av hvert om temaet. Her kan du laste ned saken.

 

Mange småbarnsforeldre går rundt med de samme bekymringene: Hvordan takler seksåringen overgangen fra å være størst i barnehagen, til å være minst i skolegården?

En barnehagestyrer skrev en beroligende spalte i Askøyværingens Foreldrehjørnet om hvordan barnehagen forbereder barna på skolestart.

Askøyværingen samarbeider med kommunen om Foreldrehjørnet, der foreldre og andre som har med barn og unge å gjøre, skriver om ulike temaer av betydning for en god oppvekst. Kommunens oppvekstsjef gjør jobben med å finne skribenter til spalten.

– Vi er godt fornøyd med spalten, og kommer til å fortsette med den, sier redaktør Tom-Stian Karlsen.