OPP Kranglebygda

Utforsker myten om «kranglebygda»

Oppdal har vært stemplet som «kranglebygda» i 40 år. OPP har spurt fem aktører om det er riktig at de krangler mer enn andre – og om det er så farlig?

Oppdal har hatt stempelet som «kranglebygda» i 40 år. OPP har spurt fem aktører om det er riktig at de krangler mer enn andre – og om det er så farlig?

I Oppdal har det de siste 40 årene vært heiskonflikter, E6-debatt og diskusjon om brøyting av skiløyper. Historiker Lars Gisnås kan fortelle at det også før den tid var heftige debatter i Oppdal, med aviskrig, hotellkamp og strid om elektrisitetsubygging. Men det var heiskonflikten som ga Oppdal stempelet som «kranglebygd», da VG 17. november 1977 trykket saken «Full krig om skiheisene i Oppdal». Etter det tok riksmedia stort sett alltid på seg kranglebrillene når de omtalte Oppdal.

Foruten historikeren har OPP intervjuet stridsmannen (tidligere rådmann og aktiv samfunnsdebattant Sigmund Fostad), journalisten (Ingrid Skjøtskift), bygdeforskeren (Reidar Almås) og fredsmegleren (tidligere ordfører Ola Røtveit). De mener at stempelet som kranglebygd kanskje er litt overdrevet og uheldig, men at det også er et tegn på engasjement og framdrift.

Alle konfliktene de siste 40 årene ramses opp på en tidslinje under den seks sider lange reportasjen.

Her kan du se hele reportasjen.