Bilde 1 av 6
Knut Olav Åmås i Fritt Ord (nr. 2 fra venstre) og Liv Maren Mæhre Vold i Alvdal midt i væla (nr. 2 fra høyre) var begge på scenen under en debatt på LLAs landsmøte i mars.
Knut Olav Åmås i Fritt Ord (nr. 2 fra venstre) og Liv Maren Mæhre Vold i Alvdal midt i væla (nr. 2 fra høyre) var begge på scenen under en debatt på LLAs landsmøte i mars. Bilde 2 av 6
Bilde 3 av 6
Bilde 4 av 6
Bilde 5 av 6
Bilde 6 av 6

Største samlingen avisfolk siden pandemistart

Rundt 230 lokalavisfolk er nå samlet i Ålesund. Framtidsoptimisme og lokalavisenes betydning som debattarena var viktige stikkord for åpningen av LLA-landsmøtet.

LLAs landsmøte åpnet fredag med musikk med Angelica Storøy og Kristian Hoprekstad, videohilsen fra kulturminister Anette Trettebergstuen og åpningstale fra LLAs styreleder Øystein Øygarden, før Lars Rinnan tok oss med på en tidsreise til 2029.

Deretter ble det debatt om debatt. Vi spurte hvordan lokalavisa kan holde på posisjonen som en relevant debattarena for innbyggerne – i en tid der både ungdommen og andre like ofte kjører debatten i sosiale medier.

I debattpanelet var Liv Maren Mæhre Vold, Alvdal midt i Væla, Øystein Øygarden, Vest-Telemark blad, Mari Velsand, Medietilsynet, Inger Johanne Ruset, Sunnmørsposten, Knut Olav Åmås, Stiftelsen Fritt Ord og Pravin Selva, Ulstein vidaregåande skule. Programleder var Bibbi Kjølås fra NRK Møre og Romsdal.

Det hjelper å bli utfordret

18-åringen Pravin Selva fortalte om hvordan han selv, med god hjelp fra lokalavisa Vikebladet Vestposten, har blitt en stadig tryggere debattant. Som medlem i ungdomsrådet hadde han erfart å få god hjelp til å bearbeide leserinnlegg som engasjerte folk i bygda, og da han ble utfordret til å skrive kommentarer i en turnus-ordning, gikk det etter hvert helt av seg selv.

– Nå som jeg har fått den erfaringen, har jeg prøvd å tvinge andre til å skrive, sa han, og la til at da Vikebladet Vestposten ga ut tusen kroner for å skrive leserinnlegg var det en viktig motivasjon for ungdom.

Inger Johanne Ruset er nyansatt debattjournalist i Sunnmørsposten, som vil jobbe for å få fram nye stemmer og løfte fram gode debattinnlegg. Hun fortalte også om sin egen erfaring med en stafett i Storfjordnytt da hun var ungdom.

– Det var min start. Jeg fikk ballen kastet på meg, da måtte jeg bare sette i gang. Se hva som skjer, det baller på seg, man blir tryggere og tryggere og nå står vi her på et LLA-landsmøte. Ungdommer synes det er skummelt å ytre seg. Da er redaktørstyrte medier et veldig godt sted å få prøvd seg, med noen som heier dem fram.

Kan få støtte til debattprosjekt

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås har erfaring som debattredaktør i Aftenposten. Der erfarte han at hvis en ikke selv aktivt henter inn folk til debattspaltene, blir man en postkasse for politikere, organisasjonsrepresentanter og gamle gubber som kommer av seg selv.

– Et av de beste tipsene mine er å være der, på sosiale medier, og hente ting tilbake, sa han.

Han la til at Fritt Ord gjerne tar imot søknader om støtte til debattprosjekter.

Mari Velsand nevnte også at Medietilsynets støtteordning til prosjekter innen innovasjon og utvikling, kan brukes til å støtte debattprosjekter.

– Det finnes muligheter hvis noen virkelig har lyst til å løfte debattarenaen i sin lokalavis, sa hun.

Liv Maren Mæhre Vold fortalte om et inspirerende prosjekt som har løftet frem lokal debatt i Tynsetingen: Planpub og direktesendte debatter om plan- og byggesaker.