Stopp. Tenk. Sjekk.

Landslaget for lokalaviser (LLA) og Faktisk.no er nå med på Medietilsynets informasjonskampanje for å gjøre folk mer bevisste på hva som er ekte nyheter.

 

Både Faktisk.no og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) gikk tidlig ut og varslet om en kraftig økning i falske nyheter da koronaviruset ble en stor sak. En ny undersøkelse Kantar har gjennomført for Medietilsynet viser at nesten halvparten av oss har sett falske nyhetslignende saker om koronaviruset. Fire av ti oppgir å ha sett de falske nyhetene p​å sosiale medier.

Dette bakteppet er grunnen til at vi Landslaget for lokalaviser engasjerer oss på nytt i informasjonskampanjen «Stopp. Tenk. Sjekk». Kampanjen er utarbeidet av Medietilsynet i samarbeid med Faktisk.no og LLA.

Facebook er også med og støtter kampanjen og bidrar til at kampanjens innhold og logo blir godt synlig på Facebook og Instagram.

Sist vi i LLA og lokalavisene var med på dette, var før kommune- og fylkestingsvalget. Akkurat som sist, skal kampanjen altså styrke folks evner til å avdekke falske nyheter, og løfte frem den viktige rollen de redaktørstyrte mediene spiller når vi trenger sannferdig informasjon som mest.

LLA har derfor i dag fredag 3. april sendt ut en oppfordring til LLAs over 110 lokalaviser om å bli med på informasjonskampanjen. Det kan avisene gjøre på følgende måte:

Trykke en helsides annonse i papirutgaven. Den er laget både på bokmål og nynorsk.

Publisere èn eller flere av nettannonsene. De er kun laget som statiske bilder, så det er viktig at avisene som også bruker bannerannonsene legger inn følgende link/landingsside:

https://medietilsynet.no/mediebildet/slik-avslorer-du-falske-nyheter/

Eventuelle spørsmål til kampanjen sendes til info@medietilsynet.no

Eventuelle tekniske spørsmål om selve materiellet, sendes til christoffer.dahl@gknordic.com

Her kan du lese Medietilsynets pressemelding om saken.

Materiellet som avisene kan bruke er sendt direkte til avisene. Pdf-filene til printutgavene kan også lastes ned herfra:

StoppTenkSjekk helside bokmaal

StoppTenkSjekk heilside nynorsk