I fjor var Jan Magne Stensrud på scena på LLAs landsmøte for å fortelje om nokre av gravesakene avisa har jobba med. I år kjem han tilbake for å fortelje om korleis det har vore å stå i stormen etter at avisa avdekka ei omfattande mobbesak.
I fjor var Jan Magne Stensrud på scena på LLAs landsmøte for å fortelje om nokre av gravesakene avisa har jobba med. I år kjem han tilbake for å fortelje om korleis det har vore å stå i stormen etter at avisa avdekka ei omfattande mobbesak.

Redaktøren har levd med drapstrusler i flere år

Flere år med anonyme drapstrusler, truende gjester i redaksjonslokalene og sjikane i sosiale medier signert lokalpolitikere. Det var ikke det Jan Magne Stensrud hadde forventet da han ble lokalavisredaktør.

Dette har nå pågått i så lang tid at redaktøren har valgt å gå ut offentlig og fortelle om situasjonen som har gjort at han er delvis sykmeldt.

– Dette handler ikke bare om Drangedalsposten. Det handler om at vi ikke skal tolerere trusler mot oss personlig fordi vi gjør jobben vår, og vi skal ikke tolerere at folk prøver å hindre oss i å utføre samfunnsoppdraget, sier redaktør Jan Magne Stensrud, som takker for mange positive tilbakemeldinger fra pressenorge.

Avisa fikk ny journalistisk stil

Da Jan Magne Stensrud begynte å jobbe som redaktør i Drangedalsposten, merket lokalsamfunnet raskt at lokalavisa endret seg. Tidligere hadde det ikke vært kultur for å rette kritiske blikk mot kommunen og makta, mener redaktøren.

– Når du først begynner å grave, finner du alltid noe. Det er omtrent en tredjedel av bygda som ikke ønsker å høre om blydepot ved barnehagen eller dårlig drikkevann. De ønsker mer blomster og dyr og koselige kulturarrangementer, sier han.

Her kan du lese om gravesakene om blydepot og drikkevann.

En del av bygda straffer lokalavisa med å slutte å abonnere.

– Det går ut over oss og mulighetene våre til å drive avis. Hvis de skyter vaktbikkja er det fritt fram, og det tror jeg egentlig ikke de vil, sier han.

Da Drangedalsposten tidligere i år avdekket en svært omfattende ukultur med mobbing i skolen, toppet det hele seg. Saken fikk nasjonal oppmerksomhet, noe som naturlig nok var ubehagelig for mange i bygda.

Anonyme drapstrusler

Noen har gått lengre enn å si opp abonnementet i protest. Stensrud har fått gjentatte anonyme drapstrusler, og det har også kommet folk inn og truet hele redaksjonen.

– Hadde det bare handlet om meg hadde jeg kanskje ikke gjort mer ut av det, men som daglig leder må jeg tenke på arbeidsmiljøet, sier han.

I dag gikk han ut i regionavisa Varden (pluss-sak) og fortalte om drapstruslene.

– Nok er nok, sa han til Varden.

– Nå må vi si fra. Det er grenser for hva vi tåler. Dette går på helsa løs, det er ikke derfor vi jobber i avis, utdyper han til LLA.

Med det mener han at truslene må ta slutt, ikke at han har tenkt å slutte å skrive kritisk om kommunen og andre i maktposisjoner. Han har allerede planer om nye gravesaker, og har sagt til styret at om de vil ha mindre kritisk journalistikk må de sparke ham.

Skriver bok

Nå er Jan Magne Stensrud i aktiv sykemelding, men han er likevel mye på plass i redaksjonen. I tillegg er han i gang med å skrive bok om det han har opplevd, med støtte fra Fritt Ord. Boka har arbeidstittelen «En helvetes jobb».

LLAs landsmøte i mars 2020 kan du høre mer om Jan Magne Stensruds historie.