Researcher Ingeborg Rygh Hjorthen i NRK deler gode tips.
Researcher Ingeborg Rygh Hjorthen i NRK deler gode tips.

Minikurs: Alt om et liv ut fra navn, fødselsdato og fødested

Torsdag kl. 11 arrangerer SUJO, NRK og LLA et nytt nettmøte for lokaljournalister. Denne gangen blir temaet graving i personopplysninger.

Researcher Ingeborg Rygh Hjorthen i NRK jobber med research til tv-serien Ukjent arving, og har god innsikt i hvordan du kan finne ut «alt» om et liv ut fra navn, fødselsdato og fødested. På torsdag avslører hun noen pip åpne men godt skjulte gullgruver på nett, der du kan finne nettverk, familieforbindelser og hverdagshistorier.

Her kan du delta i møtet.

Møte-ID: 650 7543 3017
Passord: 203849ab

Her kan du laste ned Ingeborgs presentasjon som pdf (oppdatert).

Ingeborg Rygh Hjorthen kommer til å konsentrere seg om hva du kan finne i de digitale avisarkivene hos Nasjonalbiblioteket.

– Mye av dette er vanligvis stengt, men under koronakrisen har journalister fått mye bedre tilgang digitalt. Det er et åpent researchvindu som sannsynligvis kommer til å bli lukket igjen, sier hun. Hun tror mange lokalavisjournalister vil bli overrasket over hvor mye de kan ha å hente her.

Hun kommer til å vise frem noen eksempler på hva du kan få ut av å søke i aviser hos Nasjonalbiblioteket, og vise hvordan du finner frem.

Nasjonalbiblioteket har fått i oppgave å gi digital tilgang til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrift til alle gjennom Nettbiblioteket mens landets biblioteker er stengt. Her kan du søke om tilgang. 

Møtet på torsdag blir arrangert på Zoom som sist. Noen er skeptiske til å bruke appen, men selskapet har gjort tiltak for å bedre sikkerheten.

Her kan du delta i møtet.

Møte-ID: 650 7543 3017
Passord: 203849ab